Președintele Comisiei pentru controlul public din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă președintele Republicii Moldova, Fiodor Ghelici, susține că miliardul nu va fi întors atât timp cât nu este schimbată conducerea și structura organelor care investighează frauda, iar cei vinovați nu sunt pedepsiți.
Într-o conferință de presă la IPN, Fiodor Ghelici a spus că, în urma analizei documentelor și a răspunsurilor din partea instituțiilor de stat, a concluzionat că investigarea furtului miliardului are loc extrem de lent, fără implicarea persoanelor responsabile, a participanților la această crimă și cu ascunderea dovezilor. Potrivit lui, organele de drept intenționat ascund adevărata informație despre persoanele care sunt implicate în furtul miliardului, pentru a fi ulterior șantajate în scopuri politice.
Fiodor Ghelici mai spune că, la propriu, niciun leu nu a fost întors. Oamenii au fost martorii unui act de sabotaj din partea și majorității parlamentare la cererea de depunere a creanțelor în judecată pentru compensarea creditelor neperformante. „Aceste lucruri ne fac să credem că intenționat se tergiversează investigația, cu scopul de a depăși termenul limită pentru solicitare și pentru nu a pedepsi vinovații”, a spus activistul.
Iulia Deleu, membră a Comisiei pentru controlul, a făcut apel, în numele societății civile, către guvernele SUA și statelor Uniunii Europene să se implice în stabilirea infractorilor și restituirea banilor furați din sistemul bancar al Moldovei, „pentru a nu discredita adevărata democrație și drepturile omului”.
Furtul „miliardului” a fost posibil prin intermediul unor scheme dubioase desfășurate de Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială, cu eliberarea unor credite neperformante și atragerea agresivă a depozitelor bancare de la populație, şi solicitarea ulterioară a unor credite de urgență de la Banca Națională. În septembrie 2016, prin asumarea răspunderii, Guvernul a aprobat convertirea în datorie de stat a garanțiilor emise în anul 2014 și 2015 pentru creditele de urgență, în mărime de 13,5 miliarde de lei, acordate de BNM celor trei bănci falimentare.