Fiodor Ghelici: „Dacă metodele de spălare a banilor publici nu vor fi distruse, atunci Filat nu se deosebeşte de Voronin”
Fiodor Ghelici, preşedintele Congresul Societăţii Civile, ex-preşedinte al comisiei pentru controlul asupra cheltuielilor mijloacelor bugetare pe lângă prim-ministru, propune premierului Vlad Filat să constituie un Congres al societăţii civile pe lângă Guvern, care să monitorizeze cheltuielile mijloacelor bugetare. Deşi îl laudă pe Filat pentru voinţa să schimbe lucrurile în ţară, Fiodor Ghelici este de părere că dacă premierul nu va distruge schemele frauduloase de spălare a banilor publici „se va deosebi de Voronin (Vladimir Voronin – ex-preşedintele R. Moldova, n. r.) doar prin vârstă”. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă luni, 1 februarie, transmite Info-Prim Neo.
„Urmărim atent cum prim-ministrul Vlad Filat merge în lume şi caută bani pentru a acoperi găurile bugetare. Nouă ne-au dat 574 mln dolari credit, 262 mln dolari grant, 100 mln euro ne-a promis Băsescu. Este o situaţie când căutăm bani pentru a îmbunătăţi traiul, dar dacă nimeni nu va controla cum vor fi cheltuiţi aceşti bani, ei vor fi furaţi”, a declarat Ghelici.
Fiodor Ghelici este convins că doar societatea civilă este capabilă să schimbe lucrurile în ţară, să fie un intermediar între autorităţi şi cetăţeni. „Schimbarea miniştrilor nu dă nimic. Premierii şi miniştrii vin şi pleacă, iar funcţionarii cei din sistem rămân aceiaşi, doar îşi schimbă chipiul. Şi principiile de lucru rămân aceleaşi”, a mai declarat Ghelici.
„Situaţia politică nestabiă de astăzi este cea mai potrivită pentru ei în acest sens. Nici poliţia, nici procuratura nu verifică anumite persoane controversate, pentru că gândesc că cel verificat astăzi va deveni un ministru mâine”, a spus Fiodor Ghelici.
El a menţionat şi câteva din cele mai frecvent utilizate metode de spălare a banilor publici. Este vorba despre importul maşinilor în R. Moldova, care se află în căutare internaţională. Dacă statul refuză să le înregistreze, atunci este obligat prin deciziile judecătorilor corupţi, care mai şi pun să fie plătite sume pentru prejudicii morale. O altă modalitate, potrivit lui Ghelici ar fi spălarea banilor în construcţii şi reparaţii, cumpărarea gradului trei de invaliditate şi alte scheme.
În calitatea sa de membru al Partidului Liberal-Democrat (PLDM), reprezentant în timpul campaniei electorale în raioanele Briceni şi Basarabeasca, dar şi în UTA Găgăuzia, Fiodor Ghelici a mai spus că în prezent îi este ruşine de întrebările oamenilor, cărora în campanie le-a promis un trai mai decent.
„Situaţia la zi ne arată că nu vom putea să ne ţinem de cuvânt. Îmi pare rău de Filat, care munceşte, dar este nevoie de schimbat acest sistem corupt, care nu este distrus pentru că le place ori nu ştiu care ar fi cauza”, a mai declarat Ghelici, sperând ca Filat nu îi va purta pică după cele declarate.
Cererea constituirii unui Congres al societăţii civile pe lângă prim-ministru urmează să fie adresată lui Vlad Filat în aceeaşi zi.