Președintele asociației obștești „Moldova mea”, Fiodor Ghelici, consideră că cetățenii moldoveni nu sunt apărați în niciun fel de autoritățile statului, nici chiar de președinte. Activistul a făcut declarațiile în contextul relatării cazului unei femei, cetățeană a Republicii Moldova, care și-a născut fiul în Sevastopol, Crimeea, și nu îi poate face acte în Republica Moldova.
Într-o conferință de presă la presă la IPN, Fiodor Ghelici a menționat că femeia a născut copilul în iunie anul curent. La maternitatea din Sevastopol a primit un document în baza căruia i-a fost emis certificat de naștere de către autoritățile ruse, iar în baza acestora, la Ambasada Republicii Moldova în Rusia i s-a dat un pașaport temporar, valabil până pe 7 noiembrie. Ajunsă cu copilul în Moldova, femeia a mers la Agenția Servicii Publice să-i facă pașaport și certificat de naștere. Dar documentele prezentate nu i-au fost acceptate, pe motiv că micuțul s-a născut într-o republică nerecunoscută. Fiodor Ghelici se întreabă ce face președintele Igor Dodon și spune că îi va trimite o scrisoare, pentru că șeful statului ar trebui să ofere protecție cetățenilor țării.
Eugenia Rupa, femeia care s-a pomenit în această situație, mai are un copil în Sevastopol, în vârstă de doi ani, la care nu poate merge pentru că nu are acte pentru copilul mai mic. Femeia a povestit că a mers la Agenția Servicii Publice din Nisporeni cu intenția de a-i face copilului certificat de naștere moldovenesc și, respectiv, pașaport. Dar acolo i s-ar fi spus că, atât timp cât Crimeea nu este recunoscută ca parte a Rusiei la nivel internațional, certificatul de naștere eliberat de autoritățile ruse nu poate fi acceptat. Eugenia Rupa mai spune angajații de la ASP i-au sugerat să-și dea copilul la orfelinat.
Nicolae Parcevschi, psiholog, a menționat, în aceeași conferință de presă, că prin aceste acțiuni se încalcă drepturile omului și se admite un nonsens diplomatic. Acest caz va fi raportat organismelor internaționale de apărare a drepturilor omului și copilului, celor naționale, dar și președintelui Igor Dodon, „pentru ca el să ia o poziție clară în relația diplomatică cu Ucraina, Rusia și față de Crimeea”.
Participanții la conferință declară că se vor adresa la Procuratură, dar și la Parlament pentru a primi explicații privind situația în care s-a pomenit femeia.