Finanțarea politică și electorală de către „părți terțe” trebuie reglementată, Promo-LEX

Finanțarea politică și electorală de către „părți terțe”, care este pe larg răspândită, trebuie reglementată. Astfel vor fi reduse riscurile de eludare a cadrului legal privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. Sugestiile sunt ale experții de la Asociația Promo-LEX care au elaborat un document de politici în acest sens, transmite IPN.

În cadrul unui eveniment de prezentare a documentului, autoarea Mariana Focșa, analistă Promo-LEX, a declarat că  finanțarea de către „părți terțe” reprezintă finanțarea politică sau electorală de către organizații necomerciale și întreprinderi care nu au legături juridice cu un partid, cât și de persoane fizice care nu candidează în alegeri, dar care promovează, opun sau fac campanie pentru sau împotriva concurenților electorali. „Care este impactul finanțării politice sau electorale de către „părțile terțe”? În primul rând, transparența redusă a finanțării politice și electorale. Este eludat cadrul legal privind acest tip de finanțare și nu este asigurată egalitatea șanselor pentru partidele politice și concurenții electorali”, a notat Mariana Focșa.

Potrivit expertei, în lipsa unor prevederi legale care ar reglementa activitatea „părților terțe”, toate veniturile și cheltuielile acestora efectuate în scop de promovare politică și electorală rămân necunoscute și necontrolate. Ca rezultat, „părțile terțe” se transformă într-un instrument avantajos pentru ocolirea prevederilor cadrului legal privind finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale.

„Reglementarea finanțării politice și electorale de către „părțile terțe”, prin respectarea dreptului la libertatea de exprimare, însă cu stabilirea anumitor limite rezonabile și proporționale, ar contribui la atingerea mai multor obiective. Printre acestea se numără sporirea transparenței finanțării politice și electorale, reducerea riscurilor de eludare a cadrului legal și asigurarea egalității șanselor tuturor partidelor politice”, a declarat experta.

Promo-LEX  recomandă ca în lege să fie definită sintagma „părți terțe”, dar și alte noțiuni. La fel este necesar să fie stabilite două perioade distincte privind finanțarea politică și electorală de „părți terțe”, dar și să fie stabilită o limită de cheltuieli care pot fi efectuate fără înregistrarea la Comisia Electorală Centrală în calitate de „părți terțe”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.