Schimbarea de viziune a Uniunii Europene care se referă la reorientarea susținerii financiare dinspre autoritățile publice centrale către societatea civilă va face ca cetățenii să simtă această susținere a Uniunii Europene. De această părere este Ludmila Nofit, coordonatoare de programe la Asociația pentru Politică Externă, care se referă la lansarea de către UE a Proiectului Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova. În opinia ei, dezvoltarea societății civile este un proces inevitabil dacă se vrea promovarea și consolidarea valorilor democratice într-un stat de drept.
„Societatea civilă este acea forță motrice care încurajează cetățenii să fie implicați la nivel social în dezvoltarea comunităților. Și atunci, când omul percepe această schimbare? Atunci când are un impact direct asupra lui. Nu neapărat la nivel național, dar la nivel local”, a menționat Ludmila Nofit. Potrivit ei, și societatea civilă se confruntă uneori cu lipsa resurselor financiare și resurselor umane, iar acest program al UE vine în întâmpinarea ONG-urilor.
Directorul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, menționează că creșterea nivelului de percepție a corupției, mersul lent al reformelor în justiție și carențele la capitolul stat de drept au demonstrat că o bună parte din suportul acordat Republicii Moldova de către Uniunea Europeană nu a fost folosit în cel mai eficient mod. Astfel, acum UE încearcă să diversifice investiția acordând suportul altor agenți de schimbare, care contribuie la dezvoltarea țării. Potrivit lui, este binevenită orientarea susținerii către societatea civilă pentru că aceasta este unul dintre actorii-cheie care asigură o funcționare veritabilă a societății.
Mark Mazureanu, expert al Asociației ADEPT, spune că programul în sine este orientat pentru dezvoltarea unei guvernări la nivel local. Totodată, expertul spune că, în sesiunea de informare, a descoperit faptul că majoritatea ONG-urilor din regiuni aproape că nu au habar ce înseamnă buna guvernare. „Foarte puține din asociațiile obștești din teren înțeleg rolul implicării societății civile în soluționarea anumitor probleme ce țin de o bună guvernare, în ceea ce ține de buna educație care ar cultiva o atitudine implicată a tinerilor în monitorizarea deciziilor autorităților publice, în participarea în procesul de guvernare”, spune Mark Mazureanu. Potrivit lui, acest lucru vorbește despre faptul că organizațiile nu s-au implicat până acum în procesul de guvernare.
Proiectului Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova a fost lansat în luna aprilie curent. Programul, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS) va oferi organizațiilor neguvernamentale din Republica Moldova granturi în valoare de circa trei milioane de euro. Proiectul va oferi suport financiar și tehnic Organizațiilor Societății Civile care desfășoară activități în afara orașului Chișinău și implică cetățenii în soluționarea problemelor comunității. O atenție specială va fi acordată proiectelor ce au drept obiectiv monitorizarea procesului de implementare a Acordului de Asociere RM-UE.