Situaţia din regiunea transnistreană este o provocare din partea celor care doresc destabilizarea situaţiei în Republica Moldova. Despre aceasta a declarat fostul prim-ministru, Vlad Filat, în cadrul emisiunii „În Oglindă” la postul de televiziune Euro TV. Vlad Filat crede că în acest moment este nevoie de dialog la masa de negocieri şi se aşteaptă la o implicare constructivă a Moscovei în acest proces, transmite IPN.
„Trebuie să recunoaştem că, la etapa actuală cel puţin, este o implicare în calitate de observator al procesului, nu o implicarea a unei părţi care are şi statut de garant”, a apreciat Vlad Filat poziţia Kremlinului.
Ex-premierul a comunicat că pe 19 iunie a avut o convorbire telefonică cu Evghenii Şevciuk, pe care l-a felicitat cu ocazia zilei de naştere, însă nu a reuşit să discute cu acesta despre situaţia din regiune.
Preşedintele PLDM susţine că, prin acţiunile întreprinse, autorităţile de la Chişinău nu trebuie să provoace starea de panică în societate. „Noi avem datoria să asigurăm nu doar o reacţie promptă, aşa cum le place unor politicieni să spună, dar să avem şi o viziune pentru perioada de viitor. Trebuie să continuăm, cât de straniu ar părea, să fortificăm încrederea în cadrul acestui dialog. Trebuie să continuăm procesul de implicare şi mai mare a partenerilor externi în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Altă soluţie nu avem”, a spus Vlad Filat.
Ex-premierul susţine că şi în trecut au existat situaţii provocătoare. „Nu este o situaţie absolut nouă. Este o situaţie regretabilă, pentru că înţelegerile pe care le-am avut, atmosfera în care am comunicat în perioada în care am fost prim-ministru a fost cu totul alta, care nu indica că o să ajungem la această situaţie”, a declarat Vlad Filat referindu-se la comunicările cu liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk.
Pe data de 10 iunie, liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, a semnat o aşa-numită lege cu privire la „frontiera de statˮ, în cadrul căreia intră şi Varniţa, controlată actualmente de autoritățile constituționale.