Filat cere angajamente de la Lupu că nu se va coaliza cu comuniştii
Liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), premierul Vlad Filat, cere angajamente suplimentare de la preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, că nu va coaliza cu Partidul Comuniştilor, pentru a-l susţine la alegerile pentru funcţia de preşedinte, notează Info-Prim Neo.
Vlad Filat a declarat duminică, la finalul Congresului al cincilea al formaţiunii sale, că este necesar ca democraţii să le ofere cetăţenilor garanţii că nu-i vor aduce pe comunişti la guvernare. El a precizat că va solicita ca Marian Lupu să accepte semnarea unei anexe la acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană în acest sens. De asemenea, liberal-democraţii vor cere ca anexa respectivă să conţină şi un angajament de susţinere activă a Guvernului, dar şi o prevedere privind depolitizarea instituţiilor de forţă. „Un lucru nu vom accepta niciodată, să fim folosiţi pentru readucerea comuniştilor la guvernare”, a declarat Filat.
Vlad Filat a fost reales duminică în funcţia de preşedinte al PLDM. Referindu-se la activitatea partidului, el a menţionat că în doar patru ani de la fondare, PLDM, care a pornit ca o formaţiune de opoziţie, a ajuns la guvernare, acumulând tot mai multe voturi la fiecare din cele trei scrutine parlamentare la care a participat.
El a apreciat în termeni pozitivi rezultatele activităţii Guvernului în această perioadă, menţionând în special succesele pe plan extern şi apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. În acelaşi timp, Vlad Filat a accentuat divergenţele din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, în special după alegerile parlamentare din anul trecut şi a reiterat că formaţiunea sa va cere şi în continuare demiterea procurorului general şi remanieri guvernamentale.
PLDM s-a lansat pe scena politică din Republica Moldova la 8 decembrie 2007, la iniţiativa lui Vlad Filat, fost membru al Partidului Democrat. În anul 2009, a adoptat doctrina conservatoare. La ultimele alegeri parlamentare a acumulat aproape 30% din voturi şi 32 de mandate în Parlament.