„Fii sănătos, oriunde te-ai afla!”, campanie
Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) lansează campania de comunicare privind riscurile de sănătate ale migraţiei, cu genericul: „Fii sănătos, oriunde te-ai afla!”, transmite Info-Prim Neo.
Ministrul sănătăţii, Vladimir Hotineanu, a declarat la o conferinţă de presă că, în perioada octombrie-noiembrie, în parteneriat cu mass-media, persoanele care intenţionează să părăsească ţara şi cele cu rute peste hotare vor fi informate despre diferite aspecte-cheie în domeniul sănătăţii, axate pe riscul asociat cu migraţia: HIV/SIDA şi infecţiile cu transmitere sexuală, tuberculoza, sănătatea reproducerii.
În cadrul campaniei vor fi distribuite materiale informative, vor fi difuzate clipuri audio şi video, vor fi organizate diverse seminare. În nouă regiuni din ţară vor fi organizate manifestări informative pentru elevii claselor 10-12-a. Materiale informative vor fi împărţite şi în patru puncte de frontieră (Otaci, Criva, Giurgiuleşti, Tudora), a comunicat Vladimir Hotineanu.
Preşedintele Companiei „Teleradio Moldova”, Constantin Marin, partener media al campaniei, a comunicat că materiale informative vor fi difuzate nu doar la Radio Moldova şi la postul public de televiziune, ci şi prin intermediul TVM Internaţional.
Simion Terzioglo, coordonator naţional de programe OIM, a menţionat că astfel de campanii au loc în peste 120 de ţări, inclusiv în statele membre ale UE şi în Rusia, unde fluxul de migranţi din Moldova este mai mare.
Martin A. Wyss, şeful Misiunii OIM în Moldova, a subliniat că „moldovenii migranţi au atât dreptul, cât şi responsabilitatea de a înţelege mai bine riscurile de sănătate în timpul aflării departe de casă”.
Potrivit datelor anunţate în conferinţa de presă, majoritatea migranţilor din Moldova au vârsta cuprinsă între 25-44 ani, acesta fiind cel mai valoros contingent în aspect socio-demografic, economic şi epidemiologic.
În Moldova sunt înregistrate peste 6 mii de persoane infectate cu virusul HIV. Din 200 de mii de cetăţeni care au făcut testul în anul 2009 au aflat că au virusul HIV 236 de persoane, dintre care peste 100 au revenit de peste hotare.