Fiecare tranşă din asistenţa financiară, oferită de UE, va fi condiţionată

Parlamentul European anunţă că pronunţarea unei eventuale decizii cu privire la acordarea Republicii Moldova a ajutorului de 100 de mln de euro nu va înseamnă neapărat şi executarea ei imediată. Potrivit unei declaraţii dată citire aseară, 16 mai, în cadrul unei şedinţe plenare a Parlamentului European despre situaţia din Republica Moldova, autorităţile de la Chişinău, până la debursarea unei prime tranşe, vor trebui să-şi asume implementarea unor măsuri din memorandumul de înţelegere dintre cele două părţi, transmite IPN.

Potrivit declaraţiei, multe din problemele cheie ale Republicii Moldova persistă. Este vorba de politizarea instituţiilor de stat, amplele fenomene de corupţie, neasigurarea independenţei justiţiei şi tergiversarea investigaţiilor privind fraudele bancare. Eurodeputatul Grupului Popular European Cristian Preda s-a declarat împotriva acordării unui ajutor financiar Republicii Moldova. El a spus că nu cetăţenii moldoveni ar fi beneficiarii ajutorului european, ci ”elitele cleptocrate de la Chişinău”.

„Singurul argument prezentat de Chişinău în favoarea acordării acestui ajutor, e că Guvernul ar fi pro european. Fals. Guvernul este controlat de un oligarh, domnul Plahotniuc care cumpără deputaţi la bucată. Din coaliţia pro-europeană de la Chişinău a rămas un oligarh, care cooperează cu o slugă a lui Putin. Şi cum libertatea presei e călcată în picioare, cum statul de drept e o vorbă goală, nu putem trimite bani pentru a fi tocaţi de aceste elite”, a spus Preda.

La rândul său, eurodeputatul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor şi Democraților, Andi Cristea, a anunţat că până la sfârşitul acestei săptămâni Parlamentul European urmează să aprobe mandatul pentru începerea negocierilor privind asistenţa macrofinanciară de 100 de mln de euro pentru Republica Moldova. „Vom aplica criterii de condiţionalitate stricte pentru transmiterea acestor fonduri. Aceste condiţii vor fi ataşate fiecărei tranşe, inclusiv primei. Urmărim procesul de reformă a sistemului electoral de la Chişinău. Săptămâna viitoare, Comisia Comună a Parlamentului European şi Euronest, se vor întruni la Chişinău, în aşteptarea avizului Comisiei de la Veneţia în legătură cu proiectul de lege”, a precizat Cristea.

Parlamentarii europeni au amânat, pentru cel puţin o lună, alocarea asistenței financiare aprobară pentru Republica Moldova în ianuarie anul curent. Motivul constă în îngrijorările exprimate de mai multe grupuri politice în legătură cu evoluțiile politice din Republica Moldova, privind reforma sistemului electoral. Marți, 16 mai, reprezentanții Parlamentului European, ai Comisiei Europene și ai Consiliului European urmau să discute despre modalitățile de acordare a banilor, dar convorbirile au fost amânate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.