Fiecare suflă în borşul lui, membru CCA despre Realitatea TV
Postul de televiziune român „Realitatea TV”, care a transmis on-line protestele de la Chişinău, a dispărut de pe ecranele din Moldova în seara de 7 aprilie. Solicitaţi de cetăţeni, operatorii de cablu invocă defecţiuni tehnice. În acelaşi timp, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) nu a cerut explicaţii companiilor care retransmit acest post pentru că nu ar fi avut plângeri din partea consumatorilor, transmite Info-Prim Neo.
Solicitat de jurnalişti să comenteze dispariţia postului „Realitatea TV” – după şedinţa de miercuri a consiliului, 15 aprilie – membrul CCA, Vitalie Tabunşcic, a spus că până în acest moment la CCA nu a parvenit nicio plângere din partea consumatorilor de programe. Întrebat de ce CCA nu s-a autosesizat în acest caz, Tabunşcic a menţionat că „în grija CCA sunt, în primul rând, producătorii de programe autohtone”.
Totodată, Vitalie Tabunşcic a lăsat să se înţeleagă că sistarea retransmisiei postului român ar fi avut la bază anumite interese: „Ştiţi foarte bine subtextul. Fiecare face ce vrea să facă şi ce vrea să obţină”, a spus el. „Dacă de partea estică, personajele care difuzează nu sunt semnatari ai Convenţiei, partea vestică este şi ar trebui să o respecte. Asta este opinia mea. Convenţia europeană pentru televiziunea transfrontalieră prevede clar că fiecare suflă în borşul lui şi nu aruncă bârne în focul altuia”, a mai spus Tabunşcic.
Preşedintele CCA, Gheorghe Gorincioi, a refuzat să discute cu presa.
Nici reprezentanţii la CCA a celui mai mare operator de cablu din Moldova, Sun Communications, nu au dorit să comenteze dispariţia „Realitatea RV” din pachetele companiei invocând că „nu sunt împuterniciţi să răspundă la această întrebare”.
Potrivit Codului audiovizualului, distribuitorii de servicii retransmit programe în baza unei autorizaţiei de retransmisie eliberată de CCA şi cu acordul producătorului serviciilor. Distribuitorii sunt obligaţi să notifice în prealabil CCA despre orice modificare din structura ofertei serviciilor de programe retransmise. În caz contrar, ei riscă să fie sancţionaţi.
După evenimentele din 6-8 aprilie, preşedintele în exerciţiu, liderul Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, a acuzat în repetate rânduri România că ar fi dirijat din exterior o tentativă de lovitură de stat în R. Moldova, organizată de opoziţia de la Chişinău. Unul dintre argumentele invocate de Voronin era faptul că mass-media româneşti au reflectat evenimentele on-line şi le-au interpretat drept o „Revoluţie la Chişinău”.