Fiecare stat este responsabil să abordeze corect diversitatea existentă în societate, dezbateri

Republica Moldova este o societate diversă atât din punct de vedere al limbii vorbite, cât și etnic. Întrebarea retorică este: Ce se face cu această diversitate ca să fie pusă în valoare și dacă statul trebuie să aibă un rol în gestionare? Fiecare stat este responsabil să recunoască diversitatea existentă și să vină cu o abordare corectă a acestei diversități. Opinia a fost exprimată de Sergiu Conovalu, coordonator național de programe în cadrul Înaltului Comisar pentru Minoritățile Naționale al OSCE, în cadrul EU Debates Cafe, organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, transmite IPN.

Potrivit lui Sergiu Conovalu, există mecanisme internaționale, care vizează inclusiv Moldova, precum Convenția-cadru a Consiliului Europei pentru protejarea drepturilor minorităților naționale. Fiecare cetățean, indiferent de grupul din care face parte, trebuie să aibă dreptul să participe în procesele electorale, în viața culturală, să aibă șanse egale de ocupare a forței de muncă, să se poată implica în luarea deciziilor, așa ca deciziile la nivel de guvernare să reflecte necesitățile tuturor persoanelor, indiferent de grupul din care fac parte.

Dmitri Moruz, director la Agenția Relații Interetnice, s-a referit la Festivalul Etniilor – o platformă care oferă etniilor și grupurilor cultural-etnice posibilitatea să se prezinte. Dar un eveniment sau două nu este un instrument suficient pentru a promova și spori coeziunea socială. E nevoie să se facă mai mult.

Inna Șupac, cercetătoare la Academia de Afaceri Internaționale din Bonn, Germania, consideră că e necesar să fie promovat un consens național cu privire la integrarea europeană a Moldovei, astfel încât calea Moldovei de aderare să fie ireversibilă. Pentru a ajunge la acest consens național trebuie să fie creată o platformă credibilă pentru a discuta cu toate părțile societății moldovenești, inclusiv cu diferite etnii, ca toți să conștientizeze că valorile UE țin de respectarea drepturilor, inclusiv a minorităților naționale.

Mihail Plațînda, președinte la Platforma Tineretului pentru Solidaritate Interetnică, a remarcat că diversitatea este bogăția unei țări. Dar atunci când nu este valorificată, poate deveni și cauza unor conflicte, inclusiv interetnice. Este important să nu să să se ajungă aici.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE