În Republica Moldova, se înregistrează unul dintre cele mai înalte niveluri de morbiditate a populației prin hipertensiune arterială. Fiecare al doilea moldovean are tensiunea arterială ridicată. O arată un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății. Astăzi, cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva hipertensiunii arteriale, Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) accentuează necesitatea de a spori nivelul de conştientizare a riscurilor şi consecinţelor bolii respective, transmite IPN.
În Republica Moldova, din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală este finanțat tratamentul acestei boli la toate nivelurile de asistenţă. Toţi cetățenii, inclusiv cei neasigurați, beneficiază de servicii de prevenire, depistare precoce şi supraveghere a hipertensiunii arteriale. CNAM acoperă costurile pentru un număr de 17 denumiri comune internaţionale de preparate compensate destinate tratării hipertensiunii arteriale. Banii alocaţi în primul trimestru al anului curent pentru medicamentele administrate în tratamentul acestei boli au cea mai mare pondere (aproape 88%) în structura cheltuielilor efectuate pentru preparatele compensate în cazul maladiilor cardiovasculare.
În contextul Zilei mondiale de luptă împotriva hipertensiunii arteriale, CNAM vine cu îndemnul către populaţie să verifice regulat tensiunea arterială și să urmeze câteva reguli simple: să renunţe la fumat, să evite consumul de alcool în cantităţi mari, să practice activitatea fizică regulată şi să adopte un comportament alimentar sănătos – mai puţin zahăr, sare şi grăsimi saturate şi mai multe fructe, legume şi fibre.