Fiecare al doilea bătrân trăieşte în sărăcie
Mai multe ONG-uri din republică care se ocupă de îngrijirea persoanelor în etate susţin că acestea au un trai dezastruos. Singurătatea, sărăcia, plecarea copiilor peste hotare, dar şi nevoia de avea grijă de nepoţi îi fac vulnerabili, transmite Info-Prim Neo.
Directorul asociaţiei obşteşti „Atizana” din Cahul, Constantin Olteanu, a menţionat la o masă rotundă cu genericul „Vârsta cere acţiune” că la sud majoritatea bătrânilor au rămas în calitate de tutelă pentru nepoţii lor. „Suntem 13 voluntari care îi ajutăm pe aceşti bătrâni să-şi rezolve unele necesităţi, dar acest conflict de generaţii poate fi ameliorat numai dacă întoarcem părinţii copiilor acasă”, a declarat Constantin Olteanu.
Unul din membrii organizaţiei „Pro Democraţie” din Cimişlia, Ana Postovanu, a declarat că asociaţia este formată din 16 femei pensionare care ajută oamenii în etate. „Facem vizite la domiciliu, plătim facturile, mergem la farmacie etc. Aceşti bătrâni au rămas acasă singuri, copii lor au plecat peste hotare şi din această cauză nu are cine să-i ajute”, a menţionat Ana Postovanu.
Pensionara a mai spus că, pe lângă singurătate, bătrânii se confruntă cu alte probleme – pensie mică, medicamente scumpe. „Cum poate o persoană de 80 de ani să trăiască cu 750 de lei pe lună, când are nevoie de medicamente, alimente?”, se întreabă voluntara organizaţiei „Pro Democraţie”.
Preşedintele organizaţiei „Demnitate” de la Orhei, Larisa Vahnovici, a relatat că ONG-ul este implicat într-un proiect pentru susţinerea familiilor cu copii rămaşi în tutela buneilor. „Organizăm diferite activităţi, avem şcoala bunicilor, avem activităţi de artizanat, vrem să continuăm tradiţiile poporului pentru ca copii să preia de la bunici ceea ce este mai bun. Problema care a existat dintotdeauna – conflictul generaţiilor, încercăm să o ameliorăm cu ajutorul psihologilor”, a declarat Larisa Vahnovici.
Coordonatorul de proiecte la HelpAge International, Dina Sava, organizatorul acţiunii „Vârsta cere acţiuni”, a declarat că scopul mesei rotunde este ca problemele persoanelor în vârstă să fie discutate. „Fiecare a doua persoană din Moldova cu vârsta de peste 60 de ani trăieşte în sărăcie”, a menţionat Dina Sava.
Ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga a declarat că propunerile şi problemele care au fost discutate la masa rotundă vor fi analizate şi, în măsura posibilităţilor, rezolvate. „Sper că aceste propuneri vor fi incluse pe agenda viitorului Parlament pentru a se lua decizii relevante care să contribuie la prelungirea speranţei de viaţă acestor persoane”, a declarat Valentina Buliga.
În Republica Moldova sunt circa 600 de mii de persoane în etate.