Fiecare a patra gravidă din Moldova suferă de anemie

40% dintre femeile gravide din Republica Moldova suferă de anemie. Medicii avertizează că deficienţa de fier şi acid folic afectează dezvoltarea fizică şi intelectuală a fătului şi sporeşte riscul complicaţiilor în timpul sarcinii şi naşterii. Datele au fost prezentate în cadrul unui seminar organizat la Chişinău cu scopul de a accelera procesul de fortificare a făinii cu fier şi acid folic, pentru a contribui la îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei.

Solicitată de IPN, Galina Obreja, medic la Centrul Naţional de Sănătate Publică, a declarat că insuficienţa de acid folic sporeşte riscul de malformaţii la nou-născuţi, cum ar fi malformaţia congenitală severă a coloanei vertebrale. Copiii născuţi cu anemie au o dezvoltare intelectuală mai scăzută, iar cu înaintarea în vârstă randamentul de muncă şi învăţare scade. Medicul a precizat că anual Ministerul Sănătăţii oferă gravidelor suplimente cu preparate de fier şi acid folic în sumă de peste 3,8 milioane de lei, însă această acţiune nu este suficientă pentru a reduce numărul de femei gravide ce suferă de anemie.

Galina Obreja a recomandat tuturor viitoarelor mame să ia suplimente de fier şi acid folic înainte cu 2 luni de a concepe un copil, pentru a reduce riscul anemiei în timpul sarcinii. O altă sugestie şi îndemn din partea medicilor este ca producătorii de pâine să fortifice făina cu fier şi acid folic, care este de fapt cea mai bună metodă de reducere a impactului deficienţelor nutriţionale.

Reprezentantul UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan, a menţionat că UNICEF sprijină eforturile Guvernului de a introduce fortificarea universală a făinii şi speră că în continuare atât factorii de decizie, cât şi producătorii îşi vor uni eforturile pentru a urgenta procesul de fortificare a făinii, asigurând populaţia cu un produs strategic pentru sănătatea lor.

Reprezentantul Iniţiativei Globale pentru Fortificarea Făinii cu sediul în Atlanta, SUA,  Jeff Gwirtz, a spus că la nivel mondial  68 de ţări au o experienţă avansată de prevenire a anemiei datorită programelor obligatorii de fortificare a făinii. „Aceasta este cea mai cost-eficientă măsură pentru asigurarea populaţiei cu vitaminele esenţiale, fiind recunoscută ca una din cele zece realizări ale sănătăţii publice la nivel global din ultimul deceniu. Introducerea fortificării făinii în practica obişnuită a morilor din ţară va reduce incidenţa anemiei datorită faptului că pâinea este alimentul de bază în ţară”, a menţionat Jeff Gwirtz.

Deficienţa de fier şi acid folic determină circa 70% din cazurile de anemie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.