Evenimentul de inaugurare a festivalului „Te salut, Chișinău!”, consacrat aniversării a 587-a de la prima atestare documentară a orașului, a adunat locuitorii și oaspeții capitalei pentru a promova cultura și tradițiile naționale. Participanții la festival au devenit martorii unui caleidoscop de muzică și dansuri populare. Oamenii au avut posibilitatea să facă cunoștință cu meșteri populari din diferite colțuri ale țării, care și-au expus lucrările la un târg organizat pe strada pietonală „Eugen Doga”, transmite IPN.
Căciuli din blană de oaie, instrumente muzicale din lut, produse din piele – acestea sunt doar unele dintre obiecte care au fost prezentate publicului larg la târg. Dumitru Daraban, meșterul popular în prelucrarea pielii, practică această activitate din 1988. Mai devreme a lucrat în comerț, după care s-a îndreptat către activitatea preluată de la tată și bunic. Astăzi face portmonee, centuri pentru bărbați și pentru dame, cravașe pentru călăreț pentru jocheu, bice. Obiectele sunt confecționate din piele de bovine. În design utilizează simboluri daco-romane și flori.
Sergiu Chetrari, profesor la școală de artă din satul Mereni, Anenii Noi, a venit la Chișinău cu instrumentele muzicale din lut, ocarine și fluiere. Meșterul popular de 10 ani face aceste instrumente. De asemenea, a venit la târg cu jucării din lut pentru copii: păsărele și peștișori.
Anatolie Gogu din orașul Bălți se ocupă de meșteșugăritul căciulilor de vreo 28 de ani. Materia primă o adună primăvara de la oamenii care practică oierit și pe urmă o pune în sare, o usucă, apoi o prelucrează și face căciuli. La expoziție a adus căciuli de diferite forme și culori, preponderent de nuanțe negru-gri.
Participând la ceremonia de inaugurare a evenimentului, primarul general, Ion Ceban, a menționat că este a treia ediție a festivalului, la care participă oameni extraordinari. Echipa de la Primărie, interpreții, oamenii de cultură care vor fi prezenți vor putea să-și împărtășească emoțiile, trăirile și să savureze frumosul la festivalul „Te salut, Chișinău!”.
Sâmbătă,15 iulie, programul propune un concert de muzică clasică și divertisment susținut de Orchestra municipală de cameră „Camerata Chișinău”, dirijată de Cristian Spătaru. Soliști: Natalia Tanasiiciuc, Igor Țurcanu, Igor Podgoreanu. De asemenea, publicul va fi onorat de prezența și muzica distinsului compozitor Eugen Doga.