Copii și studenți din 12 țări ale lumii și-au prezentat tradițiile culturale prin dans și cântec în cadrul Festivalului Internațional de Limbă și Cultură, a XV-a ediție, care a avut loc la Chișinău. Festivalul are caracter internațional pentru al doilea an în Republica Moldova și tinde să promoveze toleranța și respectul pentru limbile și culturile diferitor țări, transmite IPN.
Directorul Departamentului Comunicare şi Relații cu Publicul al Liceelor „Orizont”, Yasin Özdil, a spus că prin toată diversitatea de cântece, oameni și cultură se promovează Pacea ca valoare, iar acest festival demonstrează că toți, indiferent de cultură, pot construi pacea și trăi în pace.
Viorica Negrei, vicedirectorul Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, a remarcat că în pofida evenimentelor care se întâmplă în lume, copiii au reușit să se unească și să-i aducă pe toți împreună. „Unitatea prin diversitate este o tendință care încercăm să o educăm și în copii noștri”, a adăugat Viorica Negrei.
Fatimah Hashifah vine pentru prima dată în Republica Moldova și spune că festivalul este o minunată oportunitate pentru ca mai mulți oameni de diferite naționalități să interacționeze, totodată devenind un început pentru noi prietenii.
Cipriana Tăbăcaru, reprezentantă a Republicii Moldova, spune că participanții tuturor țărilor sunt foarte prietenoși, iar comunicarea cu toți în limba engleză i-a apropiat unul de celălalt mai mult creându-se strânse prietenii. Ea spune că festivalul contribuie la schimbarea percepției oamenilor și la eliminarea discriminării.
O piesă în limba sa natală, ucraineană, a interpretat Artur Svirskii, care participă la a treia ediție din cadrul festivalului, iar în acest timp a reușit să-și facă mulți prieteni inclusiv din Kazahstan, Albania, România sau Moldova . „Întotdeauna este foarte plăcut să-ți prezinți numărul pentru oameni, și să le arăți oamenilor ceva nou. Prin ascet eveniment se unesc popoarele, copii din diferite țări află ceva nou, despre o altă cultură, despre alți oameni. În acest mod se produce comuniunea în jurul aceleiași idei comune”, a spus Artur Svirskii.
În calitate de spectatori au fost invitați părinți și copii de la Liceele Teoretice „Orizont”. Colectivele de copii fac un turneu pentru a evolua pe scenele a șapte țări: Australia, Franța, România, Moldova, SUA, Germania și Belgia.