Fermierii moldoveni cer Guvernului mai multe acţiuni pentru primele 100 de zile

Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova (FNFM) propune Guvernului mai multe acţiuni drept priorităţi pentru primele 100 de zile de guvernare. Fermierii susţin că acestea sunt o urgenţă şi trebuiau făcute încă din primul an de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al FNFM, fermierii cer modificarea Regulamentului privind modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli. Şi anume, ca asociaţiile de economii şi împrumut să poată fi solicitanţi şi beneficiari pasibili de susţinere în cadrul fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli. Aceştia mai solicită ca „tânăr fermier” să fie considerată persoana până la 40 de ani şi nu 30 cum este în prezent, ca mai multe persoane să poată beneficia de facilităţile oferite tinerilor în domeniul agriculturii.

Fermierii mai solicită achitarea urgentă a compensaţiilor pentru înfiinţarea semănăturilor de porumb şi grâu; plafonarea compensaţiilor la o sumă nu mai mare de 400 de mii de lei per beneficiar; începerea construcţiei Centrului Agroalimentar Chişinău. Fermierii mai doresc capitalizarea Fondului de Garantare a Creditelor Agricole la o valoare nu mai mică de 100 de milioane de lei şi majorarea Fondului de subvenţionare pentru anul curent cu 500 de milioane de lei.

Proprietarii de ferme mai solicită eliminarea tuturor autorizaţiilor, licenţelor, certificatelor pentru lansarea şi desfăşurarea activităţilor antreprenoriale; eliminarea tuturor plăţilor pentru serviciile acordate de instituţiile statului; eliminarea tuturor barierelor la export. Introducerea în Codul Penal a sancţiunilor pentru persoanele care îngrădesc dreptul la export a entităţilor economice.

Lansarea Programului de reinstruire continuă  a persoanelor disponibilizate şi a şomerilor, precum şi crearea condiţiilor de angajare rapidă în proiectele anunţate –  sunt de asemenea printre solicitările fermierilor.

În această săptămână prim-ministrul Iurie Leancă va prezenta public acţiunile pentru primele 100 de zile de guvernare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.