Fermierii cer Guvernului să introducă un mecanism stabil de limitare a importului cerealelor și oleaginoaselor

Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului să introducă un mecanism stabil și durabil de limitare a importului cerealelor și oleaginoaselor, similar cu cele instituite în România și Bulgaria, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Asociației, fermierii afirmă că lipsa restricțiilor de import al cerealelor și oleaginoaselor, nu doar va dezechilibra piața internă, dar și va pune în pericol exportul grâului, porumbului și semințelor de floarea soarelui în România, care nu odată a atenționat Moldova despre pericolul reexportului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina. În opinia Asociației, blocarea exporturilor în România ar fi o catastrofă pentru fermierii din Moldova.

Comisia Situații Excepționale a introdus pentru perioada stării de urgență sistemul de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoaselor. Potrivit fermierilor, deși măsura a fost aplicată cu întârziere, aceasta totuși a stopat prăbușirea prețurilor pe piață internă, chiar se atestă în ultimele două luni creșterea lentă a prețurilor la grâu, porumb și floare soarelui.

Recent autoritățile au anunțat că starea de urgență urmează să fie ridicată începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce înseamnă că toate deciziile CSE se anuleaza automat. Asociația susține că are informații că compania Trans Oil intenționează să importe din Ucraina circa 300 mii tone de semințe de floarea soarelui, ceea ce din nou ar afecta interesele agricultorilor autohtoni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.