Fermierii anunță că vor organiza proteste săptămâna viitoare

Agricultorii din raioanele Cahul și Cantemir au decis să înceapă protestele. Solicitat de IPN, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău a menționat că  agricultorii fac acum pregătirile necesare și săptămâna viitoare cu siguranță vor ieși la acțiuni de protest. Alexandru Bădărău a adăugat că, înainte de protestele în raioane, va fi organizat „un protest de avertizareˮ la Chișinău, precizând că data exactă încă nu a fost stabilită.

Potrivit lui Alexandru Bădărău, Consiliul de administrare a Asociației Forța Fermierilor a decis să se alăture acestor proteste pentru a susține colegii și a solicita măsuri de suport pentru agricultorii din toată țara, pentru că „în dificultate sunt nu doar agricultorii din zona de sud, dar și cei din zona de centru și cei din zona de nord au fost afectați de seceta și arșița care au fost în perioada lunii iulieˮ. De asemenea, asociația va iniția consultări la nivel de țară cu toți agricultorii.

Alexandru Bădărău a subliniat că timpul de așteptare s-a epuizat. Au trecut peste două luni de când a fost avertizat Guvernul, peste 40 de zile de când a fost creată Comisia specială pentru agricultură de către Parlament și nu se ia nicio măsură, timp între care agricultori din toată țara au primit notificări de inițiere a procedurilor de insolvență și executare silită de către furnizori și instituțiile financiare, a punctat directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor.

Într-un comunicat de presă, Asociația Forța Fermierilor menționează că declararea stării de urgență în agricultură este unica măsură care trebuie aplicată urgent pentru a stopa calcularea penalităților de întârziere la datoriile agricultorilor afectați de secetă. Asociația a mai subliniat că măsura de sprijin anunțată de Guvern în valoare de 100 de milioane de lei este una ineficientă și mult prea mică. Tergiversarea adoptării unor măsuri reale de redresare a situației în agricultură de către Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova demonstrează că aceste instituții nu doresc să intervină pentru salvarea celei mai importante ramuri ale economiei naționale, se mai precizează în comunicat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.