Fenomenul copiatului la BAC este considerat unul firesc, studiu

Fenomenul copiatului la examenele de bacalaureat este considerat unul firesc de către majoritatea liceenilor, dar şi de părinţii acestora, arată un studiu elaborat în baza experienţei sesiunii de BAC 2012. Potrivit studiului, scopul esenţial al absolvenţilor este obţinerea cu orice preţ a notelor mari, bacalaureatul fiind perceput drept un bilet de intrare la universitate, transmite IPN.

Viceministrul educaţiei, Igor Grosu, a spus, la o conferinţă de presă, că scopul studiului a fost de a vedea care sunt iregularităţile în procedura de examinare, pentru a putea interveni cu schimbări benefice.

Pentru a preveni fraudele la BAC, vor fi instalate camere de luat vederi atât în sălile de susţinere a examenelor, cât şi în cele de corectare. „Lucrările vor fi scanate şi înainte, şi după evaluare”, a spus Anatol Topală, directorul Agenţiei de Asigurare a Calităţii.

Anatol Gremalschi, expert Magenta Consulting, companie care a desfăşurat cercetarea, a spus că sunt absolvenţi care au capacităţi de a susţine examenele fără a copia, dar sunt nevoiţi să apeleze şi ei la astfel de metode pentru a nu fi întrecuţi de cei ce fraudează examenele. „Vocea celor ce vor note mari este cu mult mai puternică decât a celor care se pregătesc şi aşteaptă notele meritate”, a menţionat expertul.

Acesta a mai spus că elevii şi părinţii caută diferite argumente prin care ar motiva autorităţile să nu întreprindă acţiuni de securizare a procedurii de susţinere a examenelor. Potrivit studiului, niciunul dintre respondenţii nu a negat faptul că la bacalaureat se copiază. O parte dintre aceştia consideră că circa 10-20% din lucrări sunt fraude, alţii au afirmat că ponderea acestora este chiar de 90%.

Cadrele didactice consideră camerele de supraveghere o metodă care nu ar trebui să deranjeze elevii, iar metoda bruierii este privită pozitiv doar de profesorii ai căror elevi se simt pregătiţi de examene. Cadrele didactice universitare, potrivit studiului, consideră că liceul nu-şi realizează misiunea de a pregăti absolvenţii pentru a-şi urma studiile la facultate. Potrivit acestora, absolvenţii vin cu note mari de bacalaureat, dar nu au abilităţi intelectuale dezvoltate.

Experţii  Magenta Consulting au propus Ministerului Educaţiei ca examenele de BAC să fie susţinute la calculator, iar testele să fie individuale. De asemenea, aceştia au propus autorităţilor să elaboreze o bază de date cu toţi itemii examenelor din anii precedenţi pentru a fi consultaţi de către elevi.

Studiul sociologic a fost elaborat de către Magenta Consulting, la iniţiativa Ministerului Educaţiei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.