Femeile sunt încurajate să-şi alăpteze copiii pentru a le îmbunătăţi starea de sănătate

Autorităţile au drept obiectiv creşterea, către anul 2020, a proporţiei alăptării exclusive în primele 6 luni de viaţă până la 70%. Astăzi, 1 august, în Republica Moldova, începe Săptămâna Mondială a Alăptării, care vine să încurajeze alăptarea întru a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume, transmite IPN.

Sloganul din anul curent – „Alăptează şi lucrează: Acum este posibil!”  sugerează mobilizarea pentru susţinerea femeilor de a combina alăptarea şi munca, crearea în mediul familiei, comunităţii, în condiţii de angajare în muncă a condiţiilor prielnice în acest sens.

Potrivit specialiştilor Ministerului Sănătăţii, alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou-născuţilor hrana necesară pentru creştere şi dezvoltare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni şi continuarea alăptării cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult. Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-născuţi şi sugari. Acesta oferă copilului toate elementele nutritive de care au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă.

La fel, specialiştii susţin că laptele matern este sigur şi conţine anticorpi care protejează copiii de unele boli, cum ar fi diareea şi pneumonia, cele două cauze principale ale mortalităţii infantile la nivel mondial. În afară de beneficiile imediate pentru copii, alăptarea contribuie la o viaţă sănătoasă. Adolescenţii şi adulţii care au fost alăptaţi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi, de a avea diabet de tip 2 şi posedă performanţe mai bune la testele de inteligenţă. Alăptarea aduce beneficii şi mamelor, reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân, previne depresia postnatală, ajută la refacerea uterului, este o formă naturală de contracepţie, ajută mama să revină la greutatea ideală.

Legislaţia Republicii Moldova privind relaţiile de muncă cu femeile gravide şi mamele cu copii conţine prevederi referitoare la timpul de muncă parţial, pauzele pentru alimentarea copilului; interzicerea aplicării perioadei de probă la angajare, restricţii vizând munca de noapte, munca suplimentară, cuprinde garanţii la angajare pentru femeile gravide şi persoanele cu copii în vârstă de până la 6 ani, prevede interzicerea concedierii femeilor gravide, a femeilor care au copii în vârstă de până la 6 ani şi a persoanelor care folosesc concediile pentru îngrijirea copilului cu excepţia unor cazuri aparte prevăzute de lege.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.