Femeile din stânga Nistrului – afectate de şomaj, sărăcie şi violenţă domestică, studiu

În stânga Nistrului, 54% dintre şomeri sunt femei. Tot femeile sunt cele mai afectate de sărăcie, iar fiecare a 3-a este agresată şi suferă de violenţă domestică. În acelaşi timp, femeile din dreapta Nistrului participă foarte puţin la procesul decizional, iar reprezentantele minorităţilor naţionale sau femeile care se află în situaţie economică dificilă  în general nu sunt reprezentate în organele de conducere. Acestea sunt concluziile studiului „Participarea femeilor din zonele rurale de pe ambele maluri ale Nistrului în dezvoltarea comunităţii”, efectuat de către Centrul Contact, în parteneriat cu Institutul Independent de Drept şi Societate Civilă din Tiraspol.

Vasile Cioaric, coordonator de programe în cadrul Centrului Contact, a comunicat, în cadrul unei mese rotunde, rezultatele studiului în partea dreaptă a Nistrului, spunând că autorităţile moldoveneşti nu consideră drept problemă faptul că femeile nu se implică în procesele decizionale. Femeile nici nu cunosc despre drepturile lor de a participa la procesul decizional.

Chiril Pereverzev, asistent de proiect la Institutul Independent de Drept şi Societate Civilă din Tiraspol, a comunicat rezultatele studiului în regiunea transnistreană şi a specificat că în stânga Nistrului sărăcia este feminizată. Femeile din zonele rurale se află într-o situaţie mult mai proastă decât cele din zonele urbane. De asemenea, divorţul creşte riscul femeilor de a ajunge în sărăcie extremă şi este foarte frecventă violenţa domestică.

Pentru a îmbunătăţi situaţia femeilor din dreapta Nistrului se recomandă dezvoltarea sistemelor informaţionale locale şi asigurarea accesului la informaţii. De asemenea, este necesară stabilirea unei cote de femei angajate în sectorul public şi susţinerea afacerilor iniţiate de femei.

Pentru a îmbunătăţi situaţia femeilor din regiunea transnistrean se recomandă iniţierea unor programe pentru dezvoltarea localităţilor rurale, asigurarea persoanelor în situaţii vulnerabile. De asemenea, se cere îmbunătăţirea calităţii vieţii şi statutului femeilor în societate. Tinerii trebuie motivaţi să rămână în sate pentru a dezvolta comunităţile.

Studiul este parte a unui proiect realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de UE şi PNUD. Olga Vasiliev, ofiţer de Proiect din cadrul Programului, a declarat că s-a pus accentul anume pe femei deoarece se cunoaşte că în stânga Nistrului, în localităţile rurale, acestea nu au posibilităţi să se evidenţieze.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE