Femeile din Moldova sunt discriminate la salarizare, raport

Femeile din Moldova câştigă în medie cu 12,9% mai puţin decât bărbaţii, în pofida faptului că au un nivel de pregătire mai înalt. 27% din femeile angajate în câmpul muncii au studii superioare, iar 20% studii de specialitate, în timp ce la bărbaţi aceşti indicatori constituie 22,1% şi, respectiv, 12,1%. Cifrele sunt prezentate în „Analiza compatibilităţii legislaţiei naţionale în domeniul nediscriminării în câmpul muncii cu standardele Consiliului Europei şi Uniunii Europene” –  raport lansat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, transmite IPN.

Femeile rome sunt supuse unei duble discriminări. Doar 15% din femeile rome cu vârsta mai mare de 15 ani sunt angajate în câmpul muncii, în comparaţie cu 34% din femeile non-rome. Totodată, venitul mediu lunar al unei familii de romi este de circa o mie de lei, sau cu 40% mai mic decât venitul unei familii non-rome, 1597 de lei.

Consilierul juridic Sorina Macrinici a spus că Republica Moldova are un cadru legal comprehensiv, dar care necesită unele modificări pentru a asigura o mai mare claritate şi eficienţă. Consilierii juridici ai Centrului de Resurse Juridice propun să fie sancţinată hărţuirea la locul de muncă în general, nu numai hărţuirea sexuală.

O altă propunere ţine reducerea unor garanţii supra-protective, duc la discriminare. „Codul Muncii oferă garanţii destul de multe pentru persoanele vulnerabile, dar unele dintre aceste garanţii pot duce la discriminare. Acordarea dreptului de a avea concediu plătit pentru creşterea copilului, cu păstrarea aceleiaşi funcţii, este un motiv pentru care femeile de vârstă reproductivă sunt discriminate în angajare”, a spus Sorina Macrinici.

Încă o recomandare ar fi adoptarea în lectură finală a proiectului legii care prevede acordarea concediului paternal de 14 zile în primele 56 de zile de la naşterea copilului, care va fi achitat de angajator.

În ceea ce priveşte ratificarea de documente internaţionale care stabilesc standardele europene, Centrul de Resurse Juridice propune organelor abilitate să ratifice Protocolul adiţional 12 al CEDO, să ratifice Protocolul opţional privind mecanismul plângerilor colective al Cartei Sociale Europene Revizuite.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.