Femeile din Moldova întâmpină mai multe obstacole în dezvoltarea afacerilor, studiu

Accesul redus la finanţe, politica fiscală nefavorabilă şi concurenţa neloială sunt doar câteva dintre obstacolele în dezvoltarea afacerilor conduse de femei, arată un studiu realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Studiul a fost realizat pe un eşantion de 20 de femei, beneficiare ale programului BAS, transmite IPN.

Specialistul de program BERD BAS Moldova, Nadejda Mustea, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă că, potrivit studiului, accesul redus la finanţare este cauzat de impedimente de ordin personal şi profesional. Femeile intervievate în cadrul studiului au menţionat că nu există o atitudine diferită a instituţiilor financiare după criteriul de gen, în acordarea serviciilor de creditare. De cealaltă parte, instituţiile bancare subliniază că femeile sunt mai responsabile şi mai precaute în momentul solicitării unui credit. În cadrul studiului s-a constatat, de asemenea, că persistă o neîncredere a femeilor de afaceri în instituţiile care oferă servicii de creditare, în special, în băncile comerciale.

Nadejda Mustea a subliniat că majoritatea femeilor antreprenoare s-au arătat pregătite să dezvolte afacerea cu ajutorul serviciilor de finanţare, cu condiţia că vor beneficia de mai multă informare. Femeile care au un trecut bancar mai îndelungat au menţionat că este nevoie de mai multe comunicare şi informare din partea instituţiilor financiare şi transparenţă a condiţiilor de creditare a afacerii.

Studiul a fost elaborat în cadrul programului Business Advisory Service (BAS) al BERD cu susţinerea Guvernului Suediei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.