Cărți, reviste, CD-uri, fotografii și alte materiale, începând cu secolul al 18-a, despre basarabeanca ce a ajuns regină, prima femeie inginer, medic, geolog, basarabeanca sculptor de curte a marelui duce de Luxemburg și multe alte femei care au făcut istoria țării, sunt expuse în holul Bibliotecii Naționale. Expoziția „Femeia basarabeană – un argument al eternității” reunește peste 100 de materiale care descriu aportul femeii din Basarabia și Republica Moldova în politică, știință, învățământ, cultură, artă, societate, transmite IPN.
Directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a menționat la inaugurarea expoziției că evenimentul vine să pună în valoare patrimoniul păstrat în cadrul instituției, dar și viața și activitatea unor femei din Basarabia și Republica Moldova, care au rămas în istorie pentru faptele lor. Potrivit Elenei Pintilei, femeia este „cea care cu adevărat creează eternitatea, dă viață, păstrează căldura în familie, educă copiii și știe să iubească”. Femeia încă trebuie pusă în valoare, despre succesele femeilor noastre trebuie să se vorbească mai mult, a menționat directorul Bibliotecii Naționale.
Viorica Nagacevschi, notar de meserie, dar și textieră, a spus că „femeile au fost create ca să le știe pe toate, iar femeia basarabeană este „femeia gândire”, „femeia port” și nimic nu o înfrumusețează mai mult decât momentele când este fericită”. Viorica Nagacevschi a mai spus că este mândră de faptul că s-a născut acolo unde și prima femeie avocată, Eugenia Cruşevan.
În cadrul evenimentului s-a menționat că Mișcarea feministă din Basarabia a început la mijlocul secolului 19. Pe 8 martie 1864, a fost deschisă prima școală de fete din Basarabia. Peste câteva luni a fost deschisă și prima școală eparhială de fete.
Publicul care a participat la inaugurarea expoziției a asistat la un program artistic susținut de către solistul formației Probachus, Valentin Butnaru.
Expoziția este deschisă până pe 15 aprilie. Intrarea este liberă.