Fâșiile forestiere din centru și sud au fost reabilitate pa parcursul a patru ani

Peste două mii de hectare de fâșii forestiere de protecție din zona de centru și cea de sud ale țării au fost reabilitate pe parcursul a patru ani în cadrul Proiectului „Agricultura competitivă în Moldova”, subcomponenta „Sprijin pentru reabilitarea perdelelor forestiere de protecție”. Viceministrul Ion Apostol a declarat în cadrul unei conferințe de presă că perdelele forestiere de protecție se întind actualmente pe 1,7% din terenurile arabile. Conform standardelor europene însă, aceste suprafețe trebuie să atingă nu mai puțin din 4% în următorii ani, transmite IPN.

Ion Apostol a precizat că suprafața fâșiilor forestiere este de circa 30 de mii de hectare. În proprietatea statului se află peste cinci mii de hectare, în gestiunea administrațiilor locale – 24 de mii de hectare, iar restul sunt proprietate privată. Implementarea proiectului de restabilire a fâșiilor forestiere este în gestiunea întreprinderilor silvice, iar accentul a fost pus pe prevenirea degradării solurilor. Au fost plantați arbori cu randament sporit. În mare parte, nucifere și salcâmi. În afară de faptul că fășiile forestiere produc masă lemnoasă, este prevenită și eroziunea solului, se păstrează umiditatea în sol. Totodată, fâșiile forestiere protejează terenurile agricole adiacente și duce la creșterea productivității acestora. Ion Apostol a adăugat că pe termen lung proiectul urmărește ameliorarea condițiilor de mediu, primele rezultate vor fi atinse în circa trei-șase ani, iar cele maxime în 12 ani.

Ion Talmaci, vicedirector tehnic la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS), instituție subordonată Agenției Moldsilva, responsabil de elaborarea, promovarea şi monitorizarea acestei componente a proiectului MAC-P, a spus că procesul de reabilitare a fâșiilor forestiere a fost unul dinamic, cu peste 70 de primării implicate. La faza inițială au fost elaborate mai multe îndrumare care au ajutat părțile implicate să-și cunoască sarcinile și contribuțiile. Întreprinderile silvice implicate în proiect au colaborat în parte cu circa 10-12 primării cu care s-au semnat contracte de reabilitare și pază a fâșiilor forestiere reabilitate.

În procesul de reabilitare a fâșiilor forestiere s-a folosit circa 12,5 mii de masă lemnoasă sub formă de puieți, care a fost livrată gratis primăriilor, iar consiliile locale au fost cele care au decis gestionarea acesteia. Pentru lucrările de restabilire a fâșiilor forestiere din bugetul de stat au fost alocați circa 23 de milioane de lei, iar Banca Mondială a venit cu un suport de 2,3 milioane de dolari, bani din care a fost procurată tehnica agricolă necesară lucrărilor de reîmpădurire. Tehnica va fi transmisă Agenției Moldsilva și va fi folosită în continuare la lucrările de extindere a pădurilor din Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.