Farmaciile vor fi obligate să păstreze timp de 30 de zile rețetele pentru antibiotice, prescrise de medicii de familie. Totodată, farmaciștii vor indica pe verso denumirea comercială a antibioticelor eliberate. În asemenea mod, Inspectoratul Farmaceutic va putea verifica dacă farmaciștii informează pacienții cu privire la denumirile comerciale disponibile pentru medicamentul prescris și prețurile acestora, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății se menționează că din moment ce Inspectoratul Farmaceutic va monitoriza procesul de eliberare a antibioticelor, farmaciștii nu vor mai vinde pacienților cele mai scumpe antibiotice, cum s-a întâmplat până în prezent. În același timp, ei nu vor putea oferi aceste preparate în lipsa rețetei.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 10% dintre medicamentele utilizate de către pacienții din Republica Moldova constituie antibiotice. Rata de administrare a acestor preparate a crescut din 2011, de la 21,3 doze zilnice la 1000 de locuitori, până la 22,8 doze zilnice la 1000 de locuitori în 2013.
Potrivit MS, rezistența la antibiotice apare atunci când bacteriile devin rezistente la antibioticele folosite în tratamentul infecțiilor. Cauzele acestui fenomen sunt prescrierea excesivă a antibioticelor, întreruperea tratamentelor, utilizarea excesivă a antibioticelor în zootehnie și piscicultură, lipsa antibioticelor noi, nerespectarea igienei.