Peste 100 de farmacii din patru rețele cu acoperire națională din țară devin, de astăzi, puncte de informare pentru vizitatori. Farmaciștii vor prezenta informații implicit despre vaccinarea împotriva COVID-19, fiind instruiți în acest sens. Este vorba despre o campanie amplă de informare, organizată de Ministerul Sănătății, împreună cu Asociația Farmaciștilor, cu suportul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății la Chișinău și al Delegației Uniunii Europene, transmite IPN.
Zinaida Bezverhni, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a menționat, că în virtutea faptului că farmaciștii sunt specialiști cu studii superioare, „ei cunosc și sunt gata să ofere informații bazate pe dovezi calitative, veridice despre vaccinare”. Cetățenii se vor putea informa în cadrul farmaciilor, vor putea adresa întrebări, cerând informație suplimentară. „Noi salutăm această colaborare extraordinară cu biroul de țară al OMS, cu suportul financiar al UE și cu suportul Asociației Farmaciștilor. Vreau să vă spun că aceasta se întâmplă pentru prima dată în istorie. Noi încă nu am avut o campanie masivă, în care să se implice farmaciștii, în domeniul sănătății publice”, a menționat Zinaida Bezverhni.
Alexei Ceban, epidemiolog, coordonator programe de imunizări al OMS în Republica Moldova, a menționat, că peste 100000 de persoane în Republica Moldova zilnic se adresează farmaciștilor cu diferite întrebări. Obiectivul pe care îl urmărește organizația pe care o reprezintă – vaccinarea a 70% din populația adultă. „Vaccinarea poate preveni formele grave de spitalizare și decesele. Aceasta a fost demonstrat de către statele care deja au o acoperire vaccinală mai mare de 70%. Și noi putem atinge această rată de vaccinare”, a spus Alexei Ceban.
În acest moment, în Republica Moldova s-a atins o acoperire vaccinală de circa 30% în populația adultă – populația țintă. Peste 50% din persoanele cu vârstă mai mare de 60 de ani deja au fost vaccinate. „Dar aceasta nu ne va permite niciodată să oprim răspândirea, atât timp cât mai avem cealaltă parte – nevaccinată”, a menționat Alexei Ceban. Reprezentantul OMS a mai specificat, că deși nu sunt vizibile, în continuare sunt organizate maratoane de vaccinare în teritoriul țării. „Se vor efectua și mai multe acțiuni, pe lângă campania în cauză. Dar aportul farmaciștilor va fi un pilon în informarea bazată pe dovezi”, a adăugat Alexei Ceban.
Conform datelor prezentate de Alexei Ceban, peste 90% din farmaciști au fost vaccinați până în prezent.