Fără incidente la prima oră de scrutin, anunță Comisia Electorală Centrală

Procesul de votare în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului republican constituțional a început fără incidente. Despre aceasta a anunțat președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, în cadrul unui briefing, transmite IPN.

Potrivit șefei CEC, în listele electorale de bază sunt incluși 2,7 milioane de alegători, care urmează să se prezinte astăzi la urnele de vot. Toate secțiile de votare, inclusiv cele 30 deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului, activează fără impedimente. Totodată, la acest scrutin, un număr semnificativ de tineri – peste 40 de mii – sunt așteptați să voteze pentru prima dată. Angelica Caraman a spus că acesta este un semnal al implicării generației tinere în procesul decizional.

Prima secție de votare care și-a deschis ușile pentru alegători este cea din Japonia. Procesul a demarat la ora 07.00, conform orei locale, și la 01.00 – ora Chișinăului. Totodată, procesul de votare este în desfășurare în China, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Israel și alte țări.

Cetățenii cu drept de vot atât din țară, cât și de peste hotare, pot vota pe baza buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, care confirmă domiciliul sau reședința temporară a alegătorului pe teritoriul secției de votare. De asemenea, alegătorii pot vota cu buletinul de identitate provizoriu, având mențiunile privind cetățenia Republicii Moldova, domiciliul sau reședința temporară a titularului, sau cu pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat.

Președinta CEC a precizat că în monitorizarea procesului sunt implicați peste 25 de mii de funcționari electorali, dar și peste două mii de observatori naționali și internaționali, acreditați de CEC. „Comisia Electorală Centrală va monitoriza cu strictețe desfășurarea corectă a alegerilor și va sancționa orice tentativă de încălcare a normelor”, a notat șefa CEC.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.