La Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 29 noiembrie 2013, Republica Moldova va intra într-o nouă fază de relaţii cu Uniunea Europeană. Ce aduce aceasta şi cum va influenţa ea viaţa cetăţenilor moldoveni de acasă şi de peste hotare? Ce avem de câştigat şi ce trebuie să facem fiecare dintre noi pentru ca acest beneficiu să devină posibil? Cum se vor răsfrânge noile condiţii asupra relaţiei Republicii Moldova cu alte ţări? Agenţia IPN îşi propune să caute împreună cu dumneavoastră răspunsuri la aceste şi alte întrebări care frământă societatea, în cadrul ciclului de materiale cu genericul: „Asocierea cu UE pe înţelesul tuturor”.
Republica Moldova a îndeplinit majoritatea condiţiilor stabilite de Comisia Europeană pentru semnarea Acordului de Asociere şi abolirea regimului de vize. Ar mai fi de lucru la reforma în domeniul justiţiei. Cadrul legal este euroconform, doar că noile legi necesită implementate, iar corupţia trebuie îndepărtată din instituţiile de stat şi din societate, notează expertul IDIS „Viitorul”, Cornel Ciurea. Orice scandal de corupţie creează nemulţumire la Bruxelles şi ridică semne de întrebare referitor la perspectivele de asociere cu UE.
Un obstacol, potrivit expertului, ar putea fi şi regiunea transnistreană, deoarece nu este clar sub ce formă va fi prezentă în acest acord din moment ce nu se conformează standardelor europene şi este împotriva asocierii cu Uniunea Europeană.
Întrebat ce ar putea să împiedice parafarea acordului la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Cornel Ciurea a spus că ar exista riscul ca refuzul parafării să ia forma unei explicaţii de natură tehnică: „n-aţi luptat suficient împotriva corupţiei” sau „nu putem parafa întregul acord, ci doar jumătate, pe motiv că cealaltă jumătate n-a fost tradusă”.
Fără un acord de asociere cu UE, parafat la Summitul de la Vilnius şi semnat în 2014, parcursul european al Republicii Moldova va fi dificil. „Guvernarea va fi lipsită de unicul său argument electoral în stare să o menţină pe linia de plutire. S-ar putea chiar să se producă alegeri anticipate, iar la guvernare va veni opoziţia deloc încântată de perspectivele integrării europene”, a spus Cornel Ciurea.
Expertul consideră că populaţia nu poate ajuta guvernarea să evite eventualele obstacole în semnarea Acordului de Asociere pentru că oamenii nici nu au fost informaţi despre perspectivele acestui proces. Electoratul îşi va demonstra mulţumirea sau indignarea la alegeri, unde politicienii vor fi apreciaţi cum au lucrat.
Elena Bolşenco, IPN