Faptul că partidele politice fac propagandă nu este ilegal, membru CEC

Faptul că partidele politice care au înregistrat sau au propus candidaţi la alegerile prezidenţiale fac propagandă nu este ilegal şi nu ar trebui să creeze zarvă în societate. Declaraţia a fost făcută de membrul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, în cadrul unei discuţii publice,  transmite IPN cu referire la portalul Anticorupţie.

„Regulile pentru alegerile prezidenţiale sunt diferite de cele pentru alegerile parlamentare. În parlamentare, odată înregistrat, partidul sau concurentul electoral merge direct în campanie electorală. În prezidenţiale legiuitorul a stabilit clar: candidatul trece prin faza colectării de semnături, apoi prin faza înregistrării. Atunci când se încheie această procedură – ultimele cereri de înregistrare pot fi depuse la 29 septembrie – a doua zi începe campania electorală. Atunci va fi dat startul pentru toţi. Faptul că în prezent avem deja doi candidaţi înregistraţi, nu înseamnă că ei pot începe campania”, a explicat Iurie Ciocan, dar a  ţinut să precizeze că formaţiunile politice au dreptul să fie vizibile şi să desfăşoare activităţi de propagandă.

„Din punctul meu de vedere, partidul politic este o instituţie a statului perpetuă, o instituţie indispensabilă societăţii democratice. Formaţiunile politice au obligaţia să declare resursele financiare, dar şi să arate cum sunt cheltuite acestea. În rest, respectând tot ansamblul de legi, pot să-şi desfăşoare activitatea de propagandă”, a spus membrul CEC.

Potrivit lui, intrând oficial în campanie, în perioada 30 septembrie – 28 octombrie, regulile ce ţin de apariţia candidatului în spaţiul mediatic vor fi stricte.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.