Faptul că Moldova nu are hotar comun cu Rusia este un noroc uriaș, analist

 Analistul politic Vladimir Socor, de la Fundația Jamestown din Statele Unite, consideră că dacă Moscova accelerează procesul de acordare a cetățeniei ruse pentru locuitorii din regiunea transnistreană și dacă acest proces devine generalizat, atunci ar putea exista, din nou, o comparație cu situația din Abhazia și din Osetia de Sud înaintea invaziei rusești din 2008 – situație care a condus, în cele din urmă, la recunoașterea oficială de către Rusia a Abhaziei și Osetiei de Sud. Deosebirea fundamentală este că Republica Moldova nu are hotar comun cu Rusia și, potrivit analistului, acest lucru este un noroc uriaș pentru Republica Moldova, transmite IPN.

„În Abhazia și Osetia de Sud procesul de acordare a cetățeniei ruse a fost generalizat. Practic, toți locuitorii acestor două teritorii au primit cetățenia Rusiei, bineînțeles, fără acordul Georgiei și, în multe cazuri, fără ca acești locuitori să fi solicitat ei cetățenia Rusiei. Li se oferea, li s-a oferit, au luat-o”, a declarat Vladimir Socor într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit analistului, acordarea cetățeniei ruse pentru locuitorii din regiunea transnistreană este în curs de mai mulți ani și avansează fără niciun fel de obstacol. Rusia a solicitat înființarea unui consulat al Rusiei la Tiraspol, pentru a acorda mai multe cetățenii, într-un ritm mai rapid. Republica Moldova a refuzat să consimtă la așa ceva, dar, totuși, Rusia are, dacă nu un consulat, are un punct consular la Tiraspol care acordă cetățenie. Potrivit lui, se estimează că aproape o treime dintre locuitorii din regiune au cetățenia rusă, dar ei au și altă cetățenie. Mulți locuitori din Transnistria au două sau chiar trei pașapoarte în buzunar.

Vladimir Socor a mai spus că Moscova și Tiraspolul doresc, în cadrul negocierilor din formatul 5+2, să forțeze Chișinăul să recunoască diplomele emise de instituții de învățământ din regiunea transnistreană și înregistrarea mijloacelor de transport. Potrivit analistului, este important ca Republica Moldova să nu facă cedări în această privință, în interesul Republicii Moldova, în primul rând, dar și din solidaritate cu Ucraina.

Analistul a mai spus că Moldova nu este amenințată direct în mod militar de către Rusia, dar Rusia creează fapte împlinite pe teren. Vladimir Socor a salutat atitudinea fermă a vicepremierului Gheorghe Bălan și a Guvernului care, după unele șovăieli, a respins categoric și recunoașterea diplomelor universitare, și recunoașterea înregistrării mijloacelor de transport și a plăcuțelor, deși în formatul 5+2, la un moment dat, toți participanții, făceau presiuni asupra lui Gheorghe Bălan.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE