Familiile sărace din R. Moldova vor primi ajutoare unice din partea statului şi nu compensaţii
Cele 11 categorii socialmente vulnerabile din R. Moldova, stabilite prin Legea privind protecţia socială a populaţiei, nu vor mai primi compensaţii nominative din partea statului. Guvernul vrea să înlocuiască sistemul actual de achitare a compensaţiilor nominative cu ajutoare unice, în conformitate cu practica europeană, care vor fi calculate pentru familiile realmente sărace, în funcţie de veniturile acestora.
Dacă proiectul noii Legi cu privire la ajutorul social, avizată pozitiv de Guvern în şedinţa de miercuri, 3 octombrie, va fi aprobată de Parlament, sistemul de achitare a compensaţiilor nominative pentru cele 11 categorii defavorizate ar urma să fie lichidat în doi ani, timp în care va fi implementat noul sistem.
Ministrul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, Galina Balmoş a declarat că în prezent beneficiarii de compensaţii nominative din categoriile respective nu întotdeauna reprezintă cele mai sărace grupuri ale populaţiei, iar la acordarea acestei asistenţe sociale nu se ia în considerare nivelul de trai şi necesitatea reală pentru acordarea acestor compensaţii.
Acordarea ajutorului social şi valoarea acestuia se va stabili după ce familiile, care se consideră sărace, se vor adresa cu o cerere la autorităţile locale şi vor depune mai multe acte ce atestă veniturile mici.Totodată, în cazul în care autorităţile ar avea suspiciuni că veniturile familiei sunt mai mari decât cele declarate, asistenţii sociali vor merge la locul de trai pentru a se informa asupra nivelului de sărăcie. Ajutorul nu va fi aprobat dacă se vor constata anumiţi indicatori de bunăstare, cum sunt utilităţile comunale, mijloace de transport, tehnică agricolă, imobile cu mai multe etaje etc.
Valoarea ajutorului social pentru o familie se va calcula după o formulă specială. Baza de calcul se preconizează că va fi salariul minim pe economie, care la moment este de 400 de lei. 100% a venitului minim garantat va fi calculat pentru persoana care a depus cererea, la acesta se vor adăuga alte 70% din valoarea salariului minim pentru un al doilea părinte, plus câte 50% pentru fiecare copil, plus 100% - pentru membrii cu disabilităţi ai familiei.
Pentru persana cu disabilităţi solitară baza de calcul a ajutorului va fi salariul minim pe economie, plus 40%. Din suma care va rezulta va fi extras venitul lunar declarat, iar diferenţa va constitui valoarea ajutorului care va fi acordat de către stat. Cu cât mai mare va fi venitul familiei, cu atât ajutorul din partea statului va fi mai mic. Noul ajutor social se prevede a fi indexat anual, la 1 aprilie, în aceeaşi proporţie cu rata inflaţiei.
Potrivit estimărilor prealabile, de ajutoare din partea statului ar putea beneficia cca 10% din populaţia republicii. În prezent beneficiază de compensaţii nominative cca 262 mii de persoane, iar cheltuielile bugetare totale pentru plata compensaţiilor în 2007 se va ridica la cca 360 mln de lei.