Familiarizarea agenților publici cu prevederile cadrului legal în materie de politici anticorupție este insuficientă. Acest fapt îl confirmă rezultatele sondajului Transparency International-Moldova, privind calitatea politicilor anticorupție în cadrul autorităților publice centrale.
În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, Iana Spinei, expert Transparency International-Moldova, a precizat că în medie 60 la sută din respondenţi spun că au participat la instruiri pe diverse subiecte ce ţin de integritate. Totuşi o parte importantă nu cunosc suficient noţiuni precum: „interes personal”, ,,persoane apropiate” şi „conflict de interese consumat”.
„O mare parte din respondenţi interpretează eronat noţiunea de „interes personal”, îi conferă o conotaţie negativă, aducând exemple de abuzuri, abateri de la legislaţie. Atunci când „interesul personal” este ceva firesc pentru un funcţionar, fiindcă oricine din funcţionari, ca şi alte persoane, are interesul de a avea o slujbă stabilă şi remunerată. Poate fi interesat să fie promovat în serviciu şi înveţe la cursuri peste hotare, doar că trebuie să se vegheze ca aceste interese personale să nu intre în contravenţie cu obligaţiile de serviciu”, a spus expertul.
Experta a comunicat că s-au constat 11 situaţii de conflicte de interese nedeclarate în cinci autorități publice centrale. În unele situații, conflictele de interese n-au fost soluţionate de către conducători, iar în altele soluţiile aplicate nu corespund legislaţiei.
Două procente din respondenţi susţin că s-au aflat în conflicte de interese în ultimii doi ani, iar fiecare al zecelea respondent ştie despre conflicte de interese în instituţie. Acestea țin de angajarea persoanelor apropiate, verificarea firmelor afiliate sau utilizarea proprietăţii publice în scopuri personale.
,,Aş vrea să exemplific o practici bună, din punctul nostru de vedere, cea a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, care a indicat în răspunsul pentru Transparency International că în entitate există acte interne care au ca scop prevenire conflictelor de interese, spre exemplu Politica antifraudă şi anti-corupţie, Declaraţia de abţinere şi Declaraţia de interese pentru membrii comisiilor de specialitate”, a menţionat Iana Spinei.
Autoritatea Naţională de Integritate, în urma controalelor, a constatat 33 de încălcări ce ţin de conflicte de interese şi şase de restricţii şi incompatibilități în autoritățile publice centrale şi entitățile din subordine. Sancţiunile au fost sub formă de amenzi singulare şi în două cazuri – privarea dreptului de exercitare a unei funcţii publice pentru o perioadă de trei luni.
Proiectul „Monitorizarea politicilor anticorupție în autoritățile publice centrale” a fost realizat cu scopul de a analiza aplicarea politicilor anticorupţie şi de a identifica eventualele probleme în implementare. În vizor, au fost 12 autorități publice centrale şi entităţi cu risc sporit de corupţie în perioada de referinţă 2018-2019, cu perioada de monitorizare - lunile mai, iunie 2020.