Familia – cel mai bun mediu pentru creșterea copiilor

Familia este cel mai bun mediu pentru creșterea copiilor și este nevoie ca statul să o susțină. Părinții trebuie să-și ghideze copiii, să-i protejeze de anumite riscuri. Iar pentru a reuși acest lucru, e nevoie să fie ghidați, la rândul lor, în materie de educație, să fie susținuți financiar, dar și să li se ofere posibilități pentru a combina responsabilitățile de muncă cu cele din viața de familie. Provocările în educația copiilor sunt discutate în cadrul unei conferințe științifico-practice internaționale dedicate Zilei Internaționale a Familiei. Evenimentul, cu genericul „Consolidarea familiei – premisă fundamentală a promovării drepturilor copilului”, are loc la Chișinău pe 14 și15 mai, transmite IPN.

Directorul executiv al organizației nonguvernamentale „Keystone Moldova”, Ludmila Malcoci, a remarcat că, în ultimii ani, a scăzut considerabil numărul gospodăriilor care au copii, situație cauzată și de nivelul înalt al sărăciei populației. Natalitatea scade, populația îmbătrânește. 43 la sută dintre copiii din Republica Moldova sunt din familii sărace. Cât privește copiii cu dizabilități, în ultimii ani mulți dintre ei au fost integrați în școlile de cultură generală. Chiar și așa, dreptul lor la educație nu este asigurat pe deplin. O bună parte dintre acești elevi continuă să fie discriminați. Iar părinții lor de cele mai multe ori nu au suficienți bani pentru medicamente sau alte nevoi speciale ale copiilor. În același timp, se înregistrează o lipsă acută de servicii și specialiști, cum ar fi asistenții personali sau echipa mobilă care să le vină în ajutor. Sunt probleme care necesită soluționare urgentă, spune Ludmila Malcoci.

Odată cu exodul populației, mulți copii stau acasă fără unul sau chiar fără ambii părinți, fapt ce se răsfrânge negativ asupra educației copiilor, spune Ilija Talev, reprezentant de țară al UNICEF în Republica Moldova. Părinții trebuie să-și ghideze copiii și să-i protejeze de anumite riscuri. Acest lucru s-a făcut simțit mai ales pe timp de pandemie, inclusiv în contextul trecerii la învățământul online.

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a subliniat că familia este cel mai bun mediu pentru creșterea copiilor și trebuie ajutată. „E nevoie de crearea creșelor, pregătirea specialiștilor care vin în contact cu copiii, astfel ca părinții să poată munci și crește copiii în același timp”. Maia Bănărescu s-a referit și la pericolele divorțului, atenționându-o pe părinți să nu admită transformarea copiilor în „minge de ping-pong” atunci când decid să locuiască separat.

„Avem specialiști în diferite domenii, avem școli în care se învață fizicieni, chimiști, dar nu avem școli în care se învață cum să fii părinte”, a remarcat Alexandra Barbăneagră, rector al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, sugerând necesitatea unor cursuri pentru viitorii părinți, unde să fie ghidați în materie de educație a copiilor.

Vasile Cușca, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a precizat că, în ultimii ani, cadrul legislativ privind familia a fost îmbunătățit – se acordă dreptul taților de a-și lua concediu paternal, se permite munca la distanță și un program flexibil de muncă, astfel ca părinții să poată petrece mai mult timp cu copiii. În același timp, e nevoie de majorarea alocațiilor pentru familiile cu copii, dar și de îmbunătățirea serviciilor medicale, acordate familiilor cu copii, a recunoscut oficialul.

Prezent online la conferință, Ștefan Dărăbuș,
director global de programe „Hope and Homes for Children”, a subliniat că „legea pentru prevenirea separării familiale pare la fel de binevenită ca aerul. Totuși, oamenii politici care să o susțină sunt ca acul în carul cu fân, aproape de negăsit”.

Ziua Internațională a Familiei este marcată anual la 15 mai.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.