Falsurile legate de comunitatea LGBT sunt adesea promovate în spațiul public pentru a distorsiona discuțiile despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, constată reprezentanții inițiativei civice „Cetățeni pentru Europa”.
Eugen Muravschi, membru al echipei, precizează că aceste falsuri sunt menite să distragă atenția de la problemele actuale. UE nu poate impune cote LGBT în serviciul public, deoarece activitatea UE este delimitată de tratatele fondatoare, conform cărora UE nu are competențe în domeniul politicii educaționale, politicii de stare civilă și administrației publice din punctul de vedere al resurselor umane. Cei care lansează născociri despre LGBT vor să folosească fricile oamenilor pentru a-i manipula din punct de vedere electoral, subliniază Eugen Muravschi.
Tatiana Cojocari, sociologă și expert în cadrul comunității WatchDog.md, spune că, pentru a face diferența dintre adevăr și speculații, este nevoie de privit în trecut, pentru că trecutul arată lucruri care s-au întâmplat deja. Sunt multe state ortodoxe din UE care nu au legalizat căsătoria dintre persoanele de același sex. „Nu ne va impune nimeni să facem ceva ce politicul nostru sau oamenii nu vor dori și vom avea tot timpul la dispoziția noastră – referendumul pentru a decide ce ne dorim”, a declarat Tatiana Cojocari.
Potrivit lui Andrei Perciun, doctor în filozofie, conținutul eronat al știrilor vine să pună accentul pe emoții. Un discurs fals pune în operare prejudecata, care e o atitudine greșită. Cei care creează falsuri pun accentul asupra unei singure probleme. „Discriminările pot fi depășite prin diseminarea informațiilor între relevante și nu, iar etichetarea unui om nu este binevenită și nu reflectă întru totul identitatea unui om”, a mai spus Andrei Perciun. El a recomandat să fie luat în calcul ceea ce e relevant pentru o viață prosperă în comun, iar informațiile despre viața privată ar trebui ignorate.