Falsă invitație distribuită alegătorilor din Moscova în numele ambasadei Moldovei

Alegătorilor moldoveni care au votat la secțiile de votare din Moscova li se distribuie la ieșire "invitatii" la un restaurant, pretinzându-se că evenimentul este organizat de ambasada Republicii Moldova. Reprezentanții ambasadei au negat, în discuție cu IPN, aceste informații, catalogându-le drept false.

Potrivit martorilor care au povestit agenției de presă IPN cele întâmplate, pliantele sunt distribuite în apropierea secțiilor de votare, iar celor care primesc aceste invitații li se spune că evenimentul ar fi susținut de ambasadă. Ambasada Moldovei a dezmințit categoric implicarea în aceste acțiuni.



De asemenea, votanților li se oferă "carduri de cetățean al Moldovei în Federația Rusă", emise de un centru asociat cu oligarhul fugat Ilan Șor. Aceste carduri pretind a oferi acces la diverse servicii gratuite, inclusiv internet și anumite facilități la o banc[ rusească. 



Contextul situației este marcat de prezența unor cozi mari în fața a două secții de votare din Moscova, formate încă înainte de deschiderea lor. În prezent, alegătorilor din coadă li se oferă cafea gratuită, fără a se cunoaște cine se află în spatele acestei inițiative.

Diferite surse, inclusiv din cadrul ambasadei R. Moldova la Moscova, au spus IPN despre faptul că aceste activități ar fi organizate de "Centrul Cultural-Educațional al Moldovei", un centru care nu se asociază direct cu Ilan Șor, dar care, conform presei, este finanțat de oligarh.

Ministerul Afacerilor Externe a sugerat că cozile din Moscova ar putea fi rezultatul organizării transportului în masă al alegătorilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.