Facilitarea obținerii permisului de muncă aduce economii investitorilor, studiu

Investitorii străini economisesc anual până la 21 de milioane de lei ca rezultat al reformei facilitării obținerii permiselor de muncă și de ședere în Republica Moldova. Datele se conțin într-un studiu realizat de Corporația Financiară Internațională (IFC) a Grupului Băncii Mondiale, se spune într-un comunicat de presă al Guvernului, citat de IPN.

Reforma promovată în domeniu prevede obținerea simplificată a permisului de lucru și de ședere pentru lucrătorii străini de înaltă calificare, lucrătorii detașați, persoanele cu funcții de conducere, angajații companiilor din lista investitorilor de importanță națională și pentru lucrătorii meseria cărora se regăsește în lista ocupațiilor prioritare pentru piața muncii din Republica Moldova.

Potrivit serviciului de presă al Guvernului, studiul IFC arată că a fost redus numărul de acte care sunt prezentate la depunerea dosarelor la autoritatea de stat, dar și timpul de procesare a cererilor pentru acordarea permiselor. Cererile pot fi depuse acum de angajator până la sosirea lucrătorului străin. Până la reformă, lucrătorul străin trebuia să vină în Moldova, să depună cererile și să rămână aici pentru a prezenta personal documente suplimentare, dacă acestea erau solicitate. Angajarea în câmpul muncii în această perioadă era interzisă.

Acum, lucrătorul migrant care activează în Republica Moldova și vrea să-și schimbe locul de muncă în baza unui contract nou își poate prelungi dreptul de ședere provizorie fără a fi obligat să iasă din țară și să intre repetat cu prezentarea unui pachet nou de acte.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.