Produse autohtone din diferite sectoare ale economiei sunt expuse, până pe 2 februarie, în cadrul celei de-a 19-a ediții a expoziției „Fabricat în Moldova”, la care participă peste 460 de producători. Noutatea ediției sunt produsele eco, transmite IPN.
Tamara Luchian, directorul Fabricii de confecții „Ionel”, spune că este o tradiție să participe la această expoziție. De această dată, publicului îi sunt prezentate 35 de modele de costume. „De fiecare dată ne străduim ca consumatorul nostru să ne vadă într-un alt mod. Noi suntem cu prețuri atractive, cu modele interesante și nu cedăm în fața produselor europene”, a remarcat Tamara Luchian.
Olesea Globa, antreprenoare din Orhei, produce pâine integrală făcută din grâu ecologic, măcinat la moară cu pietre, iar pentru aluat folosește maia de casă. Tânăra povestește că a început să coacă pâine eco acum trei, la început doar pentru familie. Ulterior pentru prieteni, rude, ca într-un final să pună pe roate o afacere care îi aduce profit. „Este cea mai sănătoasă pâinică din lume. Cum făceau buneii noștri pe timpuri, vrem să ne întoarcem și noi la calea din urmă, fiindcă este cea mai naturală și cea mai sănătoasă. Oamenii înțeleg aceasta după primul consum. Este și sățioasă”, a spus Olesea Globa.
Tatiana Bezerdic participă la expoziție pentru a cincea oară. Femeia este în scaun cu rotile și își câștigă banii din vânzarea articolelor pe care le confecționează manual. „Abilitățile mele sunt de a mânui croșeta, andrelele, acul, ața, foarfeca. Îmi place să redau ceva frumos. Astăzi am adus mărțișoare, căciulițe împletite, botoșei”, ne arată femeia.
În cadrul ceremoniei de inaugurare, președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, a declarat că evenimentul are menirea să susțină și să promoveze producătorul autohton. „Sperăm că evenimentul de astăzi să fie un imbold pentru companiile autohtone pentru a-și promova îndeosebi produsele eco, care în acest an sunt cheia acestui eveniment”, a spus Sergiu Harea.
Potrivit lui Peter Michalko, șeful Delegației UE la Chișinău, „Fabrica în Moldova” a devenit o marcă respectată. Diplomatul a remarcat că, începând cu acest an, agricultorii moldoveni vor putea exporta în UE cantități mai mari de struguri, prune și cireșe fără achitarea taxelor vamale, iar acest lucru le va oferi posibilitatea să-și extindă volumul de export, ceea ce presupune avantaje financiare, experiență, sporirea competitivității și utilizarea potențialului de dezvoltare al întreprinderilor autohtone. Ambasadorul a mai declarat că, la cinci ani de la implementarea Acordului de Asociere, care îl cuprinde și pe cel de comerț liber, moldovenești și-au găsit deja un loc respectat pe piața europeană.
Cea de-a XIX-a ediție a expoziției naționale „Fabricat în Moldova”, are loc la Moldexpo, în perioada 29 ianuarie-2 februarie. Expoziția include și un stand colectiv reprezentat de antreprenori din România și Republica Bașkortostan, Federația Rusă. La ediția curentă sunt înscrise 19 standuri colective. Este vorba despre UTA Găgăuzia și alte 18 consilii raionale. În cadrul expoziției, timp de cinci zile, se va desfășura un vast program de afaceri care va include forumuri, seminare și prezentări de instituții.