Extinderea investigaţiei în cazul furtului miliardelor este necesară, experţi

Iniţiativa procurorului general, Corneliu Gurin, de a extinde investigaţiile în cazul furtului miliardelor din sistemul bancar este una absolut necesară pentru a se ajunge la o finalitate. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Analistul media, Cristian Tabără, este de părerea că procurorul general ar deţine careva informaţii şi are nevoie de noi probe pentru a le putea confirma. „Probabil, Corneliu Gurin ştie ceva şi trebuie să probeze ceea ce cunoaşte el. Ancheta a trebuit să fie efectuată de jos în sus, ca să se ajungă treptat la rechinii cei mai mari. Din păcate, spre deosebire de România, astfel de anchete în Republica Moldova se efectuează în premieră”, a spus  Tabără.

Şeful catedrei relaţii internaţionale din cadrul ULIM, Mihai Cernencu, consideră că extinderea investigaţiei ar putea duce la reţinerea şi pedepsirea celor care au organizat furtul miliardelor din cele trei bănci. „Deşi este vorba de sume mai mici, cazuri similare am mai avut loc. Să ne amintim doar de banca „Ghineia”, al cărui proprietar a fugit cu banii la Moscova. Toate aceste cazuri rămase neelucidate au condus la furtul de proporţii pe care îl avem acum, le-a dat curaj delapidatorilor. De această dată chiar nu se mai poate. Problema are şi o conotaţie politică, deoarece cei care au sustras miliardele au urmărit scopul de a controla sistemul bancar. Iar vulnerabilitatea sistemului bancar înseamnă şi vulnerabilitatea statului”, a declarat Cernencu.

Decanul facultăţii de drept al ULIM, Alexandru Cauia, crede că extinderea investigaţiei ar putea duce la reţinerea unor factori de decizie din sistemul politic. „Cred că un furt de asemenea proporţii nu a putut avea loc fără implicarea unor funcţionari de rang înalt”, a declarat Cauia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.