Extensia din Cahul a Universităţii „Dunărea de Jos” se închide
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi îşi va închide sucursala de la Cahul, din cauza că, odată cu aderarea României la UE, era nevoie de o înţelegere scrisă cu R. Moldova, pentru ca Facultatea Transfrontalieră să mai poată funcţiona.
Astfel, în cadrul primei sesiuni de admitere la universitatea gălăţeană, ce are loc luna aceasta, nici nu au mai fost rezervate locuri pentru extensia de la Cahul.
Potrivit rectorului Universităţii „Dunărea de Jos”, Viorel Mânzu, facultatea din R. Moldova a întrat în proces de lichidare.
Decanul Facultăţii Transfrontaliere de la Cahul, Iulian Bârsan, e de părere că, din cauza lipsei de interes a reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, studenţii basarabeni nu mai beneficiază de locuri în cadrul centrului universitar gălăţean.
„Văd că există o totală nepăsare a celor care conduc ministerul. Dacă se dorea ca studenţii moldoveni să studieze la facultatea noastră, lucrurile se rezolvau. Cum însă nu s-a semnat acordul cu Basarabia, extensia de la Cahul este aproape de închidere”, susţine Iulian Bârsan.
Înfiinţată în anul 1999, la sucursala Universităţii „Dunărea de Jos” din Basarabia învaţă în prezent peste 700 de studenţi, sub îndrumarea a 160 de profesori, atât din R. Moldova, cât şi din Galaţi.
Dacă în 2006 la Universitatea „Dunărea de Jos” au fost admişi 260 de tineri moldoveni, anul acesta doar 46 de basarabeni pot intra pe locuri rezervate special pentru ei. Mai mult, studenţii basarabeni nu au dreptul să candideze pe cele 1.800 de locuri bugetare şi nici pe cele 2.500 locuri la taxă.