Expunerea la plumb afectează sănătatea, specialiști

Expunerea la plumb afectează sănătatea, în special în cazul copiilor. Plumbul este toxic pentru organism, inclusiv pentru sistemul nervos central și creier, pentru sistemul de reproducere, pentru rinichi, sistemul cardiovascular și cel imunitar. De asemenea, plumbul este deosebit de periculos pentru creierul copilului, cauzând dificultăți de învățare, inteligență și atenție redusă, afectarea capacității de învățare și un risc crescut de probleme de comportament. Cu aceste mesaje vin reprezentanții Asociației obștești EcoContact, ai Centrului Național de Sănătate Publică, ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, dar ai altor structuri, în contextul marcării în perioada 22-28 octombrie în Republica Moldova a Săptămânii Internaționale de prevenire a intoxicării cu plumb.

Elena Jardan, șefa Laboratorului de toxicologie experimentală al CNSP, a declarat la o conferință de presă la IPN, că expunerea la plumb în perioadă de graviditate sau în timpul copilăriei poate lăsa urme pentru întreaga viață, inclusiv prin tulburări de studiere și în abilități de coordonare, vizuale, spațiale și de vorbire. Fiind expuse unui nivel ridicat de plumb, femeile gravide pot pierde sarcina, pot naște copil mort sau prematur, un făt cu greutate mică și malformații.

Președintele Asociației obștești EcoContact, Andrei Isac, a menționat că plumbul în vopsele este principala sursă de contaminare cu această substanță, în special a copiilor. Astfel, vopselele decorative (emailurile și vopselele anti-corozive) sunt principala sursă de expunere la contaminarea cu plumb și trebuie să fie obiectul acțiunilor prioritare. Un studiu realizat de Asociație anul trecut arată că circa 57% din vopselele pe bază de solvenți de pe piața internă a Republicii Moldova au concentrații majorate de plumb, iar cinci din 12 branduri de vopsele examinate au concentrații de plumb periculoase. Totodată, niciuna din cele 31 de cutii de vopsea procurate în cadrul verificărilor nu a avut indicate pe etichetă informații despre conținutul de plumb și puțini producători descriu detaliat ingredientele chimice ale vopselelor.

Svetlana Bolocan, șef de direcție în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a spus că printre sursele importante de contaminare a mediului se numără mineritul, topirea, activitățile de producție și de reciclare, și utilizarea în continuare, în unele țări, a vopselei cu plumb, benzina cu plumb. Această substanță este utilizată în multe alte produse, de exemplu vopsele, pigmenți, articole din sticlă, jucării, produse cosmetice, dar și în pesticide, care sunt folosite în agricultură sau în gazele de eșapament.

În prezent, în Republica Moldova se desfășoară un studiu complex pentru evaluarea gradului de expunere a populației generale la plumb, iar în calitate de biomarker este folosit sângele. Totodată, există o inițiativă din partea autorităților publice centrale cu privire la interzicerea producerii, importării și sau distribuirii vopselei ce conține compușii plumbului.

  • elena jardan despre efectele nocive ale plumbului.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.