20 de portrete cu activiste și militante pentru egalitatea de gen din diferite generații au fost prezentate într-o expoziție de fotografie, lansată de UN Women. Portretele protagonistelor sunt însoțite de câte un citat care îndeamnă la acțiuni concrete și imediate necesare pentru accelerarea atingerii egalității de gen, transmite IPN.
Expoziția de fotografie cu genericul: „Generația Egalității” ilustrează eforturile pentru atingerea egalității de gen dintr-o perspectivă intergenerațională. Potrivit organizatorilor, este vorba despre activiste care au trăit spiritul Conferinței mondiale a Femeilor de la Beijing din 1995, dar și cele care participă la Forumul de la Paris.
Lansarea oficială a expoziției a fost urmată de o discuție informală dintre câteva dintre protagonistele expoziției, care au împărtășit viziunea lor despre o societate egală.
Evenimentul a anticipat Forumul Generația Egalității care are loc la Paris în perioada 30 iunie-2 iulie. Forumul Generația Egalității este un eveniment global lansat de UN Women și susținut în acest an de guvernele Mexicului și Franței. Acesta are scopul ambițios de a lansa acțiuni imediate care vor contribui la progresul egalității de gen în cadrul tuturor țărilor participante, dar și la nivel global.
„Asigurarea respectării și promovării drepturilor femeilor este o obligație intrinsecă a fiecărui stat, iar atingerea egalității reale și efective între femei și bărbați, în toate sferele vieții publice și private, reprezintă un semn de maturitate pentru orice societate. Sunt sigur că ecoul Forumului va ajunge în Republica Moldova și va inspira elaborarea unui nou document de politici pe termen lung privind egalitatea de gen”, a menționat Gheorghe Leucă, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova, a declarat că progresele în obținerea egalității de gen, obținute după 25 de ani de la adoptarea Declarației de la Beijing din 1995, s-au dovedit a fi lente. „Și aceasta ne-a făcut să înțelegem că avem nevoie de acțiuni rapide și concrete pentru realizarea egalității de gen. Am decis să organizăm acest dialog intergenerațional pentru a le oferi și tinerilor posibilitatea de a vorbi. Dacă ne dorim să accelerăm progresul, trebuie să ne asigurăm că vocea fiecăreia și fiecăruia dintre noi este auzită”, a subliniat Dominika Stojanoska, citată într-un comunicat de presă.
Expoziția de fotografie va fi disponibilă pentru publicul larg pentru o perioada de 30 de zile, până la sfârșitul lunii iulie, fiind afișată pe gardul Muzeului Național de Istorie, de pe bulevardul Bănulescu-Bodoni.