Expoziţie de icoane pe sticlă la Muzeul Naţional de Artă

O expoziţie de icoane pe sticlă este deschisă pentru prima dată la Muzeul Naţional de Artă din Chişinău. Organizatorii spun că aceste picturi sunt adevărate comori, care trebuie să fie văzute de fiecare, transmite IPN.

Directorul muzeului, Tudor Zbârnea, a spus că pictura pe sticlă a fost practicată aproape în exclusivitate în Transilvania, în centre rurale şi urbane, şi acest meşteşug a contribuit la naşterea celui mai distinctiv gen al artei populare româneşti – icoana pe sticlă. Anul trecut, artistul plastic de origine română Sever Săsărman, stabilit în Elveţia, a transmis în dar Muzeului Naţional de Artă al Moldovei 20 de icoane pe sticlă realizate la sfârşitul secolului al XIX – începutul secolului al XX-lea. Ajunse la Chişinău, acestea au fost supuse restaurării.

Unul dintre restauratori, Gheorghe Carajii, a spus că a lucrat timp de aproape un an la cele 20 de icoane. „La început era foarte greu, fiecare icoană avea problemele sale, dar numai până până am văzut prima icoană restaurată. Greutatea cea mai mare a fost să stai să te uiţi la lucrare şi să nu ştii de unde să te apuci”, a mărturisit restauratorul.

Prezent la vernisarea expoziţiei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, Valeriu Matei, a menţionat că icoana pe sticlă este un fapt unic. Numai în spaţiul românesc se pictează icoane pe sticlă, acestea reprezentând valori inestimabile. „Se pictează pe inversul sticlei, deci ne dăm seama câtă măiestrie au avut aceşti meşteri, dând dovadă de ştiinţă a organizării”, a spus scriitorul.

Expoziţia va fi deschisă până în 11 ianuarie 2015, în Galeria Parter a muzeului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.