Expoziție de fotografie: tați și nou-născuți

Portretele a nouă tați, care interacționează cu copiii lor în primele clipe ale vieții, în maternitățile din Moldova, au fost expuse în cadrul unei expoziții vernisate joi, 14 iunie, la Parlament. Vernisajul este parte a campaniei globale UNICEF cu genericul: „Primele Momente Contează”, care pune accentul pe primele o mie de zile din viața copilului și impactul experiențelor timpurii pentru creierul în curs de dezvoltare, transmite IPN.

UNICEF Moldova menționează într-un comunicat de presă că Ziua Internațională a Taților este un prilej să ne amintim că tații care au posibilitatea de a se atașa de copiii lor din primele zile ale vieții, contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor lor. „Primele o mie de zile de viață – perioada cuprinsă între concepție și cea de-a doua zi de naștere a copilului – reprezintă o perioadă de oportunități unică, atunci când se pune temelia unei sănătăți optime, creșterii și dezvoltării pe tot parcursul vieții”, a declarat Desiree Jongsma, reprezentantă de țară UNICEF în Republica Moldova.

În această perioadă, părinții contribuie la apariția a o mie de conexiuni neuronale în fiecare secundă. Conexiuni, care vor determina în cele din urmă modul în care copilul lor va gândi și va învăța, va face față stresurilor și chiar cât va câștiga când va ajunge un adult, a mai spus Desiree Jongsma.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că tot mai mulți tați aleg să beneficieze de concediu paternal pentru a fi alături de familie din momentul venirii pe lume a copilului. „Și din ce în ce mai mulți tați – cum sunt cei care au participat la proiectul fotografic inaugurat astăzi – aleg să asiste la nașterea copiilor lor și conștientizează importanța tatălui în dezvoltarea micuților”, a notat Andrian Candu.

De la legiferarea concediului paternal, în 2016, peste 3300 de tați au beneficiat de cele 14 zile plătite din fondul de asigurări sociale pentru a fi alături de familie. Amintim că legea permite părinților să decidă cine va beneficia de concediu de îngrijire a copilului până la atingerea vârstei de trei ani.

„Copiii mei, Damian de nouă ani și Tincuța de trei luni, sunt totul pentru mine, sunt mai presus decât muzica și arta,” a spus artistul Alex Calancea, prezent la eveniment. Acesta spune că încearcă să petreacă frumos timpul cu ei.

Aproape două treimi dintre copiii lumii sub vârsta de 1 an – circa 90 de milioane –  locuiesc în țări în care părinții lor nu au dreptul prin lege nici măcar la o singură zi de concediu de paternitate plătit, iar 92 de state, inclusiv țări cu o natalitate înaltă, cum ar fi India și Nigeria, nu dispun de politici naționale care să asigure părinților un concediu, necesar pentru a petrece timp cu copiii lor nou-născuți, potrivit unei noi analize globale UNICEF.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.