Expoziție a cinci cupluri de artiști, dedicată Zilei Familiei

Un secol de artă din Moldova este prezentat în cadrul expoziției „Cupluri de artiști”, timp de o lună, la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Expoziția include operele a zece artiști care au format cupluri celebre, cuprinzând 51 de lucrări: picturi, lucrări de grafică șui ceramică, transmite IPN.

„Este un proiect expozițional organizat în parteneriat cu Direcția Culturii a Primăriei a municipiului Chișinău. Este o expoziție care se orientează către familie, în contextul sărbătoririi Zilei Familiei. Dar, în mod special, se orientează către cupluri care au lucrat împreună, dar nu au creat opere comune. Mai mult decât atât, în această expoziție vom observa nu atâtea afinități, cât mai multe diferențe”, a declarat Tudor Zbârnea, directorul general MNAM.

Începutul Expoziției este reprezentat de Auguste Baillayre și Lidia Arionescu-Baillayre, cei care au implementat rădăcinile avangardei în artele plastice basarabene din prima jumătate a secolului XX. Potrivit curatorului expoziției, Tudor Zbârnea, cuplul a fost expus împreună mai mult în Rusia decât în Moldova. Ei au fost printre cei care au fondat prima Pinacotecă la Chișinău, astfel constituindu-se mai apoi fundamentul patrimoniului muzeal.

Următoarea generație de plasticieni o formează cuplul Moisei și Eugenia Gamburd, o dinastie și o existență diferită în abordarea picturii. „Cu o excelentă pregătire profesională, Moisei Gamburd a preluat de la profesori o tratare contemporană a artei moderne. Ca artist a debutat diferit în cele două ale etape creației sale: în perioada interbelică – cu opere din lunca Nistrului, în care și-a demonstrat talentul, creând în timpurile postbelice lucrări conforme realismului socialist. Mai modeste sunt realizările Eugeniei Gamburd, lucrările căreia se referă doar la perioada postbelică, fiind cunoscută ca autoare ale unor studii în guașă cu peisajele Chișinăului și a periferiilor orașului”, a precizat Tudor Stăvilă, doctor în arte.

O altă dinastie a artiștilor plastici  care a marcat artele plastice din Republica Moldova din secolul XX este Valentina Rusu-Ciobanu și Glebus Sainciuc. Ambii cu un destin comun în perioada interbelică şi cea postbelică, în creaţie aflându-se la poluri diferite.

Mihail Grecu și Esfira Grecu este încă un cuplu care a influențat artele contemporane naționale din perioada postbelică. Format în spațiul culturii românești interbelice, Mihai Grecu a fost un inovator și o personalitate complexă și extrem de dotată, care a revoluționat artele plastice din Moldova.

Ultimul cuplu prezent cu opere în cadrul acestei expoziții este Ana Baranovici și Dimitrie Sevastianov. Capacitățile Anei Baranovici în domeniu s-au manifestat deja în perioada interbelică, când s-au format bazele realiste ale picturii sale. Dimitrie Sevastianov sosește benevol în Moldova și este impus să urmeze, în lucrările sale, metoda realismului socialist, fiind un decalaj evident între creația sa interbelică și cea postbelică.

Expoziția este deschisă publicului până în data de 10 iulie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.