Expoziţia „25 de ani de la căderea comunismului în România” a fost lansată la Chişinău

15 bannere, care prezintă lupta cu comunismul în România, au fost expuse în scuarul monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt de la Chişinău. Expoziţia este organizată de Institutul Cultural Român la Chişinău, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada României în Republica Moldova, Muzeul Naţional de Istorie a României şi în parteneriat cu Primăria municipiului Chişinău, transmite IPN.

Nichita Danilov, directorul adjunct al ICR „Mihai Eminescu” la Chişinău, a deschis expoziţia, menţionând că pe 22 decembrie se vor împlini 25 de ani de la căderea comunismului în România. „Sfârşitul regimului comunist a fost sfârşitul unui regim abominabil care sperăm să nu se mai repete în istorie. A fost o perioadă gri pentru noi”, a remarcat Nichita Danilov.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, a remarcat că la deschiderea expoziţiei au venit foarte mulţi tineri care nu au prins regimul comunist şi pot învăţa din aceste imagini lecţiile date de istorie. Scriitorul a subliniat că rezultatul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie au demonstrat că poporul din Republica Moldova nu a învăţat din istorie şi, după ce acest pământ a avut de suferit din cauza comunismului, tot s-a votat masiv pentru socialism şi comunism.

Istoricul Andrei Nicolescu, referent al ICR, a remarcat că revoluţia a început la Timişoara la 17 decembrie 1989, iar un simbol al acesteia a fost ocuparea televiziunii naţionale. Andrei Nicolescu a spus că România şi-a plătit preţul pentru libertate şi ca să poată deveni un stat european.

Bannerele vor fi expuse până la 10 ianuarie 2015.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.