Exporturile regiunii transnistrene către piaţa Uniunii Europene se vor reduce cu peste 25% dacă Tiraspolul va continua să refuze implementarea prevederilor Zonei de comerţ liber dintre UE şi Republica Moldova. Exporturile totale ale regiunii se vor reduce cu peste 7%, iar acest lucru va crea un lanţ de probleme pentru economia din stânga Nistrului. Aceste concluzii au fost expuse de către Adrian Lupuşor, directorul executiv al Centrului Expert-Grup, la prezentarea studiului „Implicaţiile economice ale Acordului de Asociere cu UE pentru regiunea transnistreană: soluţii pentru depăşirea provocărilor”, transmite IPN.
Adrian Lupuşor a menţionat că acum companiile din regiunea transnistreană beneficiază de comerţ în condiţii preferenţiale cu UE. Acest lucru a dus la faptul că 60% din exportul regiunii este direcţionat către piaţa comunitară. Însă după ce aceste condiţii vor fi lichidate, economia regiunii va fi afectată direct dacă Tiraspolul va respinge Zona de comerţ liber dintre Moldova şi UE.
Potrivit studiului, eliminarea barierelor tarifare şi non-tarifare pentru exportul în UE va duce la majorarea acestuia cu peste 3%. Creşterea volumului de exporturi şi importuri va impulsiona investiţiile în regiune care la fel urmează să se majoreze cu 2%. Adrian Lupuşor menţionează că economia din stânga Nistrului este dependentă de investiţii şi majorarea acestora este benefică.
Riscurile generate de implementarea Zonei de comerţ liber cu UE în stânga Nistrului ţin de faptul că se vor reduce veniturile bugetare ale Tiraspolului cu 20%. Aceasta deoarece regiunea îşi suplineşte bugetul în mare parte din taxele aplicate la import şi export. Un alt risc e că Rusia îşi va retrage sprijinul financiar pentru regiune. Un risc reprezintă şi şocul competiţionat pentru companiile din regiune care nu sunt deloc competitive pe piaţa comunitară.
Cu toate acestea, Adrian Lupuşor a subliniat că liberalizarea comerţului vine cu foarte multe beneficii pentru economia regiunii. Pe termen lung, PIB-ul se va majora cu 3,6%. Directorul executiv al Expert-Grup spune că denunţarea Zonei de comerţ liber de către Tiraspol va duce la izolarea regiunii. De asemenea, Adrian Lupuşor este convins că aceasta va duce la divergenţe între mediul de afaceri din regiune şi administraţia de la Tiraspol care, mai devreme sau mai târziu, va ceda şi va pune pe prim plan interesele economice.
Vladimir Bilcik, reprezentantul Asociaţiei pentru Politică Externă din Slovacia, prezent la masa rotundă, a specificat că este foarte importantă rezolvarea conflictului transnistrean şi aplicarea prevederilor Zonei de comerţ liber cu UE pe întreg teritoriul ţării.
Studiul a fost elaborat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup împreună cu Berlin Economics, cu sprijinul financiar al Ministerului Relaţiilor Externe al Germaniei.