Exportul producţiei agroalimentare moldoveneşti pe piaţa rusă are unde să crească, oficial

Majorarea cu 100 de milioane de dolari a producţiei moldoveneşti pe piaţa  Federaţiei Ruse este posibilă şi ar fi benefică pentru Republica Moldova, a declarat ministrul rus al agriculturii, Nicolai Fedorov, care a efectuat, săptămâna trecută, o vizită în Republica Moldova, transmite IPN.

Volumul comerţului cu produse agro-alimentare între Moldova şi Rusia s-a cifrat anul trecut la 350 mln dolari, inclusiv peste 200 mln dolari exporturile din Moldova. „Consumatorii noştri solicită mai ales mere, struguri şi vin moldovenesc. Dar este important să se ia în consideraţie că cerinţele faţă calitatea produselor cresc, consumatorul este mult mai pretenţios decât acum câţiva ani. Este necesar şi de a diversifica producţia”, a menţionat oficialul rus.

Nicolai Fedorov a spus că nu există nicio discriminare pe criterii politice sau de altă natură a producătorilor moldoveni pe piaţa rusă. Aceleaşi normele şi cerinţele sanitare sunt aplicate pentru exportatorii din toate ţările lumii. „Alta este că în unele partide de mere aduse în Rusia din Moldova cerinţele sanitare nu au fost respectate în totalitate. Nu au fost multe, dar pentru a menţine imaginea bună a producţiei moldoveneşti printre consumatorii ruşi este necesar ca toată producţia să fie de calitate”, a mai spus ministrul rus.

Omologul său din Republica Moldova, Vasile Bumacov, a spus că se lucrează cu producătorii locali pentru a exclude cazurile de nerespectare a normelor sanitare  la produsele exportate, în special la producţia de mere. Acestă activitate va fi continuată. Un rol important în  impulsionarea exporturilor de produse agroalimentare din Republica Moldova pe piaţa rusă   revine dialogului permanent cu autorităţile de resort din Rusia, inclusiv la şedinţele colegiilor ministerelor, care până acum au fost două la număr.

În cadrul reuniunii părţile au convenit să colaboreze în domeniul controlului veterinar şi fitosanitar, dar şi asupra proiectului unei noi redacţii a Memorandumului referitor la siguranţa producţiei de origine vegetală. De asemenea, s-a convenit să se colaboreze în domeniul ştiinţei agrare şi perspectivelor de livrare a tehnicii agricole ruseşti în Moldova, conform schemelor de leasing aplicate în Federaţia Rusă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.