Exportatorii aprobaţi vor putea confirma originea mărfurilor pe proprie răspundere

Procedura de confirmare a originii mărfurilor autohtone exportate în Uniunea Europeană în regim preferenţial, cu scutire de taxe vamale, va fi simplificată. Guvernul a aprobat în acest sens un regulament privind eliberarea şi retragerea certificatului de exportator, a declarat şeful Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, citat de IPN.

Astfel, agenţii economici care vor obţine statut de exportator aprobat vor beneficia de dreptul de a confirma originea mărfurilor pe proprie răspundere. Aceasta presupune că exportatorii aprobaţi nu vor mai solicita instituţiei vamale eliberarea certificatului de origine a mărfurilor, dar o vor confirma de sine stătător, prin completarea declaraţiei pe factură. Această prevedere va contribui la sporirea exportului de mărfuri autohtone în spaţiul european şi va reduce considerabil costurile şi timpul necesar confirmării originii mărfurilor.

O altă decizie a Guvernului, aprobată în aceeaşi şedinţă, din 16 iunie, prevede completarea listei instituţiilor care vor avea obligaţia să prezinte Serviciului Vamal informaţia necesară pentru analiza de risc în domeniul vamal. Pe listă se includ companiile aeriene şi Calea Ferată, care vor prezenta informaţii despre pasageri şi mărfuri; companiile poştale – despre destinatarii coletelor; Camera Înregistrării de Stat – despre persoanele juridice înregistrate; Î.S. Cadastru – despre bunurile înregistrate; Serviciul Fiscal de Stat – despre comercializarea mărfurilor străine.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.